Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ексзаступнику міністра оборони оголосили підозру через непридатну форму для ЗСУ з Туреччини

06 листопада, 14:46
Фото: СБУ

Служба безпеки України викрила колишнього заступника міністра оборони України на розтраті державних коштів на майже 1 млрд гривень за неякісну зимову форму.

Про це пишуть пресслужби СБУ та Офісу генерального прокурора, передає Суспільне

Ексчиновник обіймав цю посаду із 2021-го по 2023 роки. Відповідно до даних слідства, у червні 2022 році він спільно зі своїми підлеглими створив такі умови, за яких у турецької фірми закупили військову форму на майже 1 млрд грн. Її не протестували в лабораторії, а оцінили за зовнішнім виглядом. Ідеться про куртки та вітровологозахисні штани. Форма виявилась неякісною для фронтових умов для зимового часу, але її поставили на облік та видали військовослужбовцям ЗСУ.

Фігуранту, а також колишньому в. о. директора Департаменту державних закупівель Міноборони оголосили підозру за 2 статтями Кримінального кодексу:

ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Обидва нині під вартою, їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

У серпні 2023 року журналісти з'ясували, що ціна військового екіпірування, закупленого Міністерством оборони у 2022 році, зросла втричі під час доставлення.

Міноборони також підозрюють у розкраданні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України. 21 січня видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал журналіста і засновника проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі Міністерства оборони України розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство, законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати