Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Набув чинності закон, який скасовує статус “‎обмежено придатний”: деталі

04 травня, 12:05

Міністерство оборони України внесло зміни до свого наказу №402, який регламентує роботу військово-лікарських комісій (ВЛК).

Про це пише Рубрика, посилаючись на наказ Міноборони.

Нагадаємо, що 3 квітня стало відомо про те, що в Україні скасовується статус "обмежено придатний", тому чоловіки призовного віку з таким висновком повинні упродовж дев'яти місяців заново мають пройти військово-лікарську комісію.

Повторне проходження ВЛК

Чоловіки у віці 18–60 років, які до цього мали статус "обмежено придатний", тепер повинні знову пройти ВЛК. Це належить зробити до 4 лютого 2025 року.

Медкомісія (ВЛК) повинна буде дати тільки два висновки: придатний або непридатний.

Але сама придатність ділитиметься на категорії:

  • повністю придатний;

  • придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, звʼязку, оперативного забезпечення, охорони;

  • придатний за окремими спеціальностями (наприклад, сюди належать кандидати на вступ до вищих військових навчальних закладів);

  • придатний для виконання специфічних завдань.

Повністю оновлений список хворобдоступний для перегляду тут, через пошукову форму можна перевірити зміни щодо конкретних хвороб.

Зміни до наказу, який регламентує роботу військово-лікарських комісій (ВЛК), набрали чинності 4 травня – одночасно з ухваленим 21 березня законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист".

Головною новацією документа є те, що майже повністю (за винятком чотирьох випадків) скасовано індивідуальну оцінку придатності, коли ВЛК могла обирати між формулюваннями:

  • "непридатний" та "обмежено придатний",

  • "обмежено придатний" чи "придатний".

Також у багатьох випадках формулювання "обмежено придатні" до служби за умов воєнного стану замінилина таке:

"Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони".

Людина з таким записом у військовому квитку може бути мобілізована, якщо у війську є потреба в поповненні саме цих підрозділів.

Президент України підписав законопроєкт, який передбачає, що тривалість лікування, а також перебування у відпустці для лікування військовослужбовців тепер зможе становити 12 місяців. При цьому зберігається грошове та матеріальне забезпечення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати