Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У музеї Дніпра – нові скарби

Серед надходжень 2019 року — пічні кахлі та металеві предмети XVIII століття
27 листопада, 10:06

Дніпропетровський історичний музей імені Дмитра Яворницького — це не лише постійна експозиція та мандрівні виставки, але й чудові міні-виставки в залах музею. Всі вони розповідають про історію дніпровського краю, а дві з них — нові надходження до музею 2019 року.

«Що робити на вихідних, коли на вулиці холодно і набридло дивитися телевізор? Завітати до музею, бо нам є чим вас здивувати», — запрошують співробітники ДНІМ.

Тим паче, у музеї продовжується сезон подарунків. Нещодавно «День» розповідав про унікальну весільну сукню, якій понад сто років (№140 від 7 серпня 2019 р.). І ось знову приємність. Дніпрянин Віталій Барков подарував музею низку дрібних виробів з металу, в тому числі і тригранні печатки. Він їх знайшов у районі річки Самара. Сам Віталій говорить, що хотів би, щоб всі, хто знаходить подібні речі, приносили їх до музею.

Також на міні-виставці у внутрішньому дворику поціновувачі історії рідного краю можуть побачити пічні кахлі XVIII століття. Це 66 фрагментів, які були знайдені на місці розташування Катеринослава Кільченського (так званого першого Катеринослава). І на цих кахлях — дивовижні картинки з візерунками, портрети, козаки Мамаї. А ось у залі №1 представлені металеві предмети XVIII століття. Ці унікальні знахідки також пов’язані з історією Катеринослава Кільченського.

«Яка краса іноді з’являється в місці, про яке вже всі забули. Катеринослав Кільченський дарує нову цікавинку! Ці образи постають перед нами в зібранні музею ім. Дмитра Яворницького. Приходьте, насолоджуйтесь!» — прокоментував знахідки на своїй фейсбук-сторінці доцент Придніпровськоої державної академії будівництва та архітектури Олександр ХАРЛАН.

На мешканців Дніпра та гостей міста чекають і ще деякі музейні скарби — це автентичний козацький одяг. У залі №2 представлена друга частина міні-виставки «Образ козака: мода та практика». Кунтуш та жупан, пояс 18 століття та шаровари з оксамитом — їм, наприклад, понад двісті років!.

Міні-виставка представлена до 170-річчя ДНІМ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати