Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі збираються створити Музей історії міста

Як усе зростало і будувалося, ким були і чим жили різні покоління містян, хочуть показати за допомогою інтерактивних інсталяцій, доповненої реальності та предметів, до яких можна буде доторкнутися
23 січня, 10:17
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У музеї будуть відображені знакові події та постаті від часів Катеринослава і до сьогодення. До обговорення концепції нового Музею історії Дніпра міський голова Дніпра Борис ФІЛАТОВ запросив науковців, колекціонерів і музейників міста. Мер переконаний: ідея створення такого музею для міста є знаковою, а те, яким саме він буде, потрібно вирішувати консолідовано. Музей історії Дніпра має об’єднати минуле і сучасне. Його філософія відрізнятиметься від традиційних музеїв і не дублюватиме жоден з них. «Я хотів би, щоб ми послухали одне одного — як ми це бачимо, а потім підключали своїх колег, людей, кому це не байдуже. В результаті колегіального рішення ми історію міста концептуємо і представимо на розгляд територіальної громади. Для мене цінна думка кожного з вас. Це дозволить досягти якісного результату», — сказав Борис Філатов. Мер Дніпра наголосив, що такі зустрічі проводитимуть і надалі.

Як усе зростало і будувалося, ким були і чим жили різні покоління містян, хочуть показати за допомогою інтерактивних інсталяцій, предметів, до яких можна буде доторкнутися, а також за допомогою доповненої реальності. Основним акцентом буде тематичний поділ площини. «У цьому музеї не будуть лежати горщики, «черепки» та висіти старі кителі. Музей буде інтерактивним, сучасним, таким, що відображає багату історію нашого міста», — вважає Борис Філатов.

На думку мера, майбутній музей має передавати дух міста, яке відроджувалось неодноразово і несподівано проявило себе 2014 року: «Для мене дух міста ототожнюється з птахом Фенікс. Це — місто з дуже цікавою хімією».  З тим, що музей повинен стати упізнаваним відображенням Дніпра як українського міста, погоджується і доктор історичних наук, голова Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор регіонального відділення Інституту національної пам’яті Ігор КОЧЕРГІН. «Треба показати особливість Дніпра. Показати місто українське — зі своїм характером», — переконаний пан Кочергін.

Крім цього, фахівці наголошують, що музей має відображати соціальну трансформацію, котра відбувалася з мешканцями протягом десятиліть. А ще музейну площину хочуть використовувати як майданчик для обміну думками та інформацією, а також як місце для роботи науковців, тож тут хочуть створити і електронний архів.

Очікується, що створення Музею історії Дніпра може розпочатися вже цього року. Нині для його розміщення розглядають, зокрема, Будинок губернатора, розташований на центральному проспекті, поряд з Дніпровською міськрадою. Втім, не виключають і інші приміщення, наприклад, будинок колишньої міської Думи. Серед основних вимог — комфорт і доступність для відвідувачів.  Очолює новий проєкт досвідчений фахівець, колишній директор Дніпровського національного історичного музею ім. Д.  Яворницького Надія Капустіна, яку добре знають музейники України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати