Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Головний прапор США терміново потребує реставрації

23 липня, 00:00

Такого висновку дійшли фахівці Музею американської історії після докладного огляду реліквії. З листопада минулого року група з 50 експертів опрацьовує різні аспекти реставрації: як зняти прапор з музейного стенду, не пошкодивши його, який герметично закритий контейнер буде найкращим, які оптимальні умови зберігання.

Американський прапор завдовжки понад 12 метрів було виготовлено 1814 року. 15 смуг і синє кутове поле викроєне з вовняної тканини, а зірки - кожна по 60 сантиметрів від одного кінчика променя до другого - виготовлено з бавовняної тканини. Над прапором попрацювала вдова з Балтимора Мері Янг Пікерсгілл і її 13-річна дочка Керолайн. Цей прапор майорів в ніч на 14 вересня 1814 року над Фортом Макгенрі, коли англійці нещадно обстріляли з артилерії балтиморське укріплення. Саме його побачив із палуби шлюпа, що боровся зі штормом, поет Френсіс Скотт Кей. І під враженням від побаченого в нього народилася мелодія "Зоряного прапора". У Музей американської історії прапор потрапив 1907 року вже неабияк пошкодженим: мисливці за сувенірами варварськи пошматували частину полотнища, хтось - досі невідомо навіщо - вишив стібком червону літеру "V" на одній з білих смуг. Усі ці роки прапор висів у центральному холі музею. Тепер реставратори навіть не знають точно, скільки важить полотнище - 125 чи 175 фунтів (приблизно 56 кг чи 79 кг). Певний час, аби захистити прапор від ушкоджень, його накривали чохлом із парусини і щогодини, при виконанні національного гімну, цей чохол знімали. Проте невдовзі працівники музею зрозуміли, що це не захистить безцінну історичну реліквію від руйнівного впливу часу. Як повідомила експерт із питань текстилю в музеї Сьюзен Томассен-Краус, американський прапор чистили тільки одного разу - 1982 року, та й тоді використовували спеціальний пилосос із дуже слабким потоком повітря. Але тепер перед фахівцями постало завдання не тільки почистити полотнище, а й зберегти його для майбутніх поколінь.

Як один із варіантів розглядають можливість помістити прапор у спеціальний 7-тонний скляний футляр, проте ця пропозиція має свої мінуси. Точно відомо, що виготовлення зоряно-смугастого полотнища обійшлося 1814 року в солідну, як на той час, суму - 405 доларів 90 центів. Скільки коштуватиме його реставрація - поки що неясно, але можливо, що витрати на збереження історичної реліквії становитимуть не менше 15 (!) мільйонів доларів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати