Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Острозькій академії стартував Всеукраїнський онлайн-фестиваль Різдвяних піснеспівів

06 січня, 15:48

У Національному університеті «Острозька академія» з 25 грудня до 19 січня відбувається XVIIІ Всеукраїнський онлайн-фестиваль Різдвяних піснеспівів із міжнародною участю.

За словами організаторів, основна мета Фестивалю – пошанування головної події планетарного значення – Різдва Христового, збереження і розвиток Різдвяних традицій нашого краю, України, інших країн світу, підвищення духовно-культурного рівня населення, посилення ролі народної творчості, мистецтва у формуванні світогляду та естетичних смаків молодого покоління й суспільства загалом; обмін досвідом роботи із залученням молодого і старшого поколінь до збереження народних традицій та обрядів, налагодження зв’язків у культурній та освітніх сферах з іншими областями України, іншими країнами Європи та світу.

«Різдвяні традиції – надзвичайно важлива частина вірувань, історії і культури українського народу. Невід’ємною складовою різдвяних традицій є Різдвяні піснеспіви, у яких народ прославляє Діву Марію та  Новонародженого Ісуса Христа. На щастя український народ продовжує зберігати Різдвяні піснеспіви, які звучать з вуст дітей та дорослих виконавців. Різдвяні піснеспіви демонструють віру, духовність, незламність, відданість Богові нашого народу. Особливого значення і звучання набирають Різдвяні піснеспіви сьогодні, під час російської агресії. Вони спрямовані на вкорінення нашої віри, захист, історичної пам’яті, плекання незламного духу, утвердження рідної мови, історії, культури наших співвітчизників. Упродовж останніх трьох років Фестиваль Різдвяних піснеспівів на базі храму преп.Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» відбувається онлайн. Але це не применшує ні значення, ні піднесеності, ні масовості цього дійства. Цьогоріч Фестиваль відбувається 18-й раз. На Фестивалі у різні роки було встановлено два рекорди України: за тривалістю і масовістю виконання Різдвяних піснеспівів. Запрошуємо приєднуватися  і брати участь у Фестивалі. Будемо раді чути і насолоджуватися вашими колядками і щедрівками. Це буде внесок у нашу духовну, а значить і військову перемогу.», – зауважив настоятель студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького Національного університету "Острозька академія", голова оргкомітету Фестивалю Василь Жуковський.

До участі організатори запрошують світські й духовні колективи: дитячі, шкільні, студентські; аматорські й професійні творчі колективи, хори й ансамблі, а також індивідуальних виконавців з усієї України (вікових обмежень немає), інших країн світу, які прагнуть долучитися до збереження й примноження Різдвяних традицій.

«У цей складний час ми тримаємося, розвиваємося і продовжуємо плекати наші українські національні традиції. Цьогоріч наш Фестиваль проходить в онлайні. Наразі маємо 52 учасники з 8 областей України (Рівненської, Полтавської, Донецької, Київської, Хмельницької,  Одеської, Волинської, Тернопільської), а також чудові колективи з Молдови. Учасниками є як аматори, так і професіонали, як діти, так і дорослі, як вокальні, так і інструментальні колективи. Фестиваль приймає заявки до 12 січня», – додала член оргкомітету, художній керівник проєкту «Різдвяні піснеспіви» Юлія Гефтер.

Умови участі у Фестивалі:

1. Учасники Фестивалю представляють відеозапис одного Різдвяного піснеспіву (до 3-х хвилин).

2. Вимоги до відеозапису:

- відео, яке подається для участі у фестивалі, може бути зняте не пізніше 2022 року. Учасники минулорічних ХVІ та ХVІІ фестивалів повинні презентувати нові Різдвяні піснеспіви (не ті, які вони виконували на ХVІ та ХVІІ фестивалях);

- може бути як аматорська, так і професійна зйомка;

- відео має бути зняте горизонтально;

- не допускається монтаж відео, редагування зображення чи звуку ефектами, заставками та фільтрами;

- якщо є концертмейстер, то на відео його повинно бути добре видно;

- піснеспів повинен виконатись без перерви чи обрізок єдиним відео, що не перевищує 3 (трьох) хвилин.

3. Виступи можуть бути виконані a cappella або із інструментальним супроводом (без використання фонограми, мінусовки та будь-яких інших записуючих аудіоносіїв).

4. Просимо не використовувати у Ваших виступах язичницькі та світські атрибути, на кшталт: шаблі, списи, образи темних сил, водіння кози тощо.

5. Виконання піснеспіву має бути державною українською мовою або мовою країни-учасника.

6. Заявку (текст) і відео (посилання на відео-файл на YouTube-канал) на участь у Фестивалі необхідно подати до 12 січня 2023 р. включно одним листом на e-mail: [email protected]

Зразок оформлення заявки учасника подаємо.

7. Доступ до перегляду відео буде відкрито з 25 грудня 2022 року по мірі надходження, опрацювання та реєстрації учасників за інтернет-адресою ХVІІІ Всеукраїнського онлайн-фестивалю Різдвяних піснеспівів: http://bit.ly/3pnmUkU

8. Додаткові запитання за адресою: [email protected]

9. Якщо у текстовій заявці і відео-файлі не будуть дотримані умови Фестивалю, то ці заявки розглядатися не будуть.

10. Учасники, заявки яких прийняті, будуть повідомлені про це на електронні адреси, з яких надійшли заявки.

Усі учасники Фестивалю отримають дипломи в електронному вигляді.

Додаткові запитання можна надсилати за адресою: [email protected]

Більше інформації про умови участі й вимоги до відеозапису можна отримати тут: https://www.facebook.com/profile.php?id=100077126115767

Додаток

ЗАЯВКА УЧАСНИКА

ХVІІІ Всеукраїнського онлайн-фестивалю Різдвяних піснеспівів

25 грудня 2022 р. – 19 січня 2023 р.

 

– Ім'я та прізвище соліста або повна назва колективу

– Назва навчального закладу (установи, підприємства)

– Місто (село), область, країна (для зарубіжних учсників)

– ПІБ керівника колективу (концертмейстера)

– Контактні дані (№ телефону, e-mail)

 

 ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ

 ЗАЯВКА УЧАСНИКА

ХVІІІ Всеукраїнського онлайн-фестивалю Різдвяних піснеспівів

25 грудня 2022 р. – 19 січня 2023 р.

 

Дитячий вокальний ансамбль «Калина» Рівненського районного центру дитячої та юнацької творчості

Смт. Клевань Рівненського району Рівненської області

Керівник: Романенко Вероніка Володимирівна

Концертмейстер: Шевченко Надія Сергіївна

097 300 20 50 (керівник)

[email protected] 

 + покликання на відео-файл на YouTube-канал.

 

Олексій КОСТЮЧЕНКО

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати