Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Різні рівні влади конкурують»

Черкащани — про кадрову «чехарду» в області та соцмережі, які «з’їдають»
28 січня, 19:33

Максим СТЕПАНОВ, журналіст Інформаційного агентства «Прочерк»:

— Сьогодні всі багато говорять про очікуване призначення Олександра Скічка головою Черкаської ОДА. Як на мене, це стане черговим незрозумілим кроком у незрозумілій, хаотичній кадровій політиці Офісу президента України.

Багато було сказано про те, що людині, яку призначено на керівну посаду, потрібно дати час освоїтися і проявити себе як менеджера, адміністратора. І це ненормально, що за неповні два роки президентства Володимира Зеленського пан Скічко стане вже четвертим головою Черкаської облдержадміністрації. Цілком незрозумілими є мотиви вибору на керівну посаду Черкащиною саме цих людей і ще незрозумілішими є їхні звільнення за кілька місяців після призначення. Це несправедливо передусім щодо самих цих чиновників, професійні якості яких ставляться ні в що на тлі підкилимних домовленостей і маніпуляцій осіб, наближених до президентського офісу. Як можна так розкидатися кадрами в ситуації кадрового голоду, який визнають і в самій команді Володимира Зеленського?

«Ми бачимо швидкість результату, пропонуємо це пришвидшити, — сказав президент Зеленський, коментуючи чергове звільнення чергового «губернатора». — Якщо не вдається — нічого страшного. Ми не втрачаємо людей. Я не можу сказати, що голова Черкаської ОДА мав якісь зашкварні моменти в роботі, принаймні вони мені невідомі. Але ми хочемо посилювати команду на Черкащині. Ось і все».

З цих слів президента можна зробити висновок, що кожний наступний голова Черкаської ОДА працює дедалі краще...

Ще більш несправедливими кадрові рішення команди президента бачаться «знизу». Можна скільки завгодно переставляти місцями керівників департаментів і управлінь у якомусь міністерстві — це спричинить незадоволення працівників цих структур, проте все-таки не зачепить невелике число зацікавлених осіб. Зовсім не так — з областю, в якій живе більше мільйона людей. Нікому не сподобається, коли йому кожні кілька місяців змінюють начальника, та ще й без жодних зрозумілих пояснень. Очевидно, що «кожна нова мітла по-новому мете», тож кадрова чехарда в області буквально нищить нормальний ритм роботи управлінського апарату всіх рівнів.

Можливе призначення головою Черкаської ОДА Олександра Скічка, який не має жодного управлінського досвіду, викликало в області відчуття повної некомпетентності президентських кадровиків. Немає сумнівів, що колишній артист Олександр Скічко, якому ще не виповнилося й тридцяти років, за рік свого депутатства в цілому ознайомився із проблематикою області. Він також має зв’язки в керівництві держави, які можуть бути корисними. Проте, цим логіка його призначення й обмежується. Існують десятки тисяч людей, які знають проблематику Черкащини не гірше за Олександра Олександровича, то чим же пояснити вибір саме його кандидатури?

Нарек КАЗАРЯН, депутат Черкаської міської ради від фракції «ВО ЧЕРКАЩАНИ»:

— Майже кожне призначення голови облдержадміністрації на Черкащині супроводжується гнівними постами у соцмережах, обуренням та нерозумінням, чому та за які заслуги призначили саме цю особу. Таку ж реакцію ми часто бачимо і після оголошення результатів виборів у будь-яку раду.

За роки в політиці починаю розуміти алгоритм роботи громадської думки, яка іноді морально «з’їдає» кандидата, претендента чи особу, яка вже призначена на відповідну посаду. Треба врахувати, що і соцмережа Facebook вже стала «зброєю» з формування громадської думки та загравання з електоратом під час передвиборчої кампанії. І сьогодні у Facebook я бачу шквал обурення щодо призначення головою Черкаської ОДА Олександра Скічка.

Хочу сказати, що з цією людиною я знайомий ще зі школи. Олександр був президентом ЗОШ №3, я  — ЗОШ №17 в Черкасах. Разом ми стали учасниками «Черкаської асоціації самоврядування учнів», в 2004 році для учасників організували екскурсію до Верховної Ради України, під час якої у нас була можливість поспілкуватись з народними депутатами та міністрами.

Під час виборів у Верховну Раду ми разом відвідали кілька сіл Золотоніського та Канівського районів. Жителі залишились задоволені спілкуванням із нардепом Скічком, і що головне — про них не забули після завершення виборів.

Зі своїх спостережень можу додати, що на відміну від інших нардепів, яких обрали від Черкащини, Олександр прекрасно виконував свою депутатську роботу. І якщо раніше дорогою на Київ я хотів якомога швидше дістатись до Київської області, то тепер навпаки: приємніше їхати по Черкаській області. Тому вважаю це призначення цілком виправданим.

З негативу можу сказати, що довгий час на Черкащині немає діалогу та розуміння з обласною та міською владами. Чимало питань мали б вирішуватись завдяки сприянню обох рівнів влади, а у нас між ними спостерігається конкуренція, що в свою чергу негативно впливає на жителів. Наприклад, нині згідно з законодавством профтехосвіта фінансується містом. Але 90% учнів — це діти з районів Черкаської області, які вивчають спеціальності, що найчастіше актуальні саме для сільських населених пунктів.  А забезпечують їх бюджетом міста. Область не хоче брати в цьому участь. Інший приклад — це Черкаський аеропорт, ним опікується область. В той час, коли б місто могло взяти на себе цей об’єкт та розбудовувати його. Є дуже багато питань, фінансуванням яких розпоряджається обласна рада. Приміром, фонд з ремонту доріг. В цьому році — спрямували майже 600 мільйонів гривень, з яких на місто нічого не припадає. Це все відбувається тому, що обидва рівні влади конкурують один з одним, а мали б дбати про комфорт, безпеку жителів та розвиток регіону.

Тому я бачу позитив в тому, що призначили людину місцеву, Олександр Скічко знає місцеві проблеми, сподіваюсь, зможе налагодити цей діалог на користь жителям Черкащини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати