Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Старі міністри - нові турботи?

22 квітня, 00:00
Валерій ЗАЙЦЕВ, "День"

Перестановки в уряді, що очікувалися у зв'язку з обранням нового парламенту, нарешті, розпочалися. Президентським Указом звільнено з посади голови Держкомітету з питань розвитку підприємництва "у зв'язку з переходом його на постійну роботу до ВР" Юрія Єханурова. Окрім того, міністр економіки Віктор Суслов повідомив журналістів, що Президент "погодився" прийняти його заяву про перехід на постійну роботу до Верховної Ради.

За словами В. Суслова, аналогічні заяви вже подали міністр транспорту Валерій Череп, міністр охорони навколишнього середовища Юрій Костенко, голова Держкомнафтогазпрому Михайло Ковалко. Інформагенція Інтерфакс-Україна, з посиланням на джерело в адміністрації Президента, повідомила, що вирішили переходити на роботу до ВР в. о. Генпрокурора Олег Литвак, голова податкової поліції Віктор Король, а також заст. голови АП Василь Кремінь та радники Президента Дмитро Табачник і Василь Шепа.

Кожний з новообраних парламентаріїв робив свій вибір, виходячи з особистих міркувань. Очевидно, приміром, що О. Литвак особливого вибору не мав, оскільки його шанси на затвердження на посаді Генпрокурора в новому парламенті дуже малі. З другого боку, зрозуміло, що п. Табачник матиме вплив у будинку АП на вул. Банківській (чи, навпаки, будь-який вплив остаточно втратить) незалежно від того, чи буде він і надалі відвідувати АП "у службових справах" чи "на громадських засадах". Зрештою, очевидно, що всі новообрані парламентарії повинні зважати на рішення робочої групи з підготовки I сесії ВР XIV скликання про визнання депутатських повноважень тільки з урахуванням виконання всіх норм законодавства, і, особливо, норми про неможливість сумісництва. Мабуть, більшість із тих, хто перебуває у структурах виконавчої влади, (особливо, "мажоритарники", котрі витратили на виборчу кампанію чималі кошти) вирішили поки що не ризикувати мандатами, що їх вони здобули у важкій боротьбі, й виконати вимогу Конституції. Чи означає це, що принцип верховенства права одержав остаточну перемогу?

Говорити про це наразі передчасно. Той же В. Суслов розповів, що, у напутньому слові стосовно його парламентської діяльності, Президент "висловив побажання, що, можливо, скоро доведеться повернутись" і продовжити роботу в уряді. За словами міністра, на його місце в уряді, а також, певно, й на інші вакансії, що з'явилися, будуть призначені в. о. Формальне пояснення тому - нераціонально призначати міністрів тепер, коли відставка уряду видається неминучою. На перший погляд, це виглядає переконливо. Однак після того, як Центрвиборчком затвердить всіх депутатів нового скликання й народні обранці урочисто складуть присягу - що зашкодить Президентові після цього знову призначити їх на урядові пости - принаймні деяких, а також інших депутатів - тих, кого вважатимуть гідними? І тоді знову почнеться нескінченний серіал про "сумісників", яких у попередній ВР налічувалося кілька десятків?

Особисто в мене наївність деяких наших політологів, у тому числі вельми й вельми досвідчених, щиро впевнених у тому, що з приходом нового парламенту все почнеться "по-новому" і "по-чесному" викликає тільки жаль. Цікаво, чому б це? Правила політичної гри в нас ті самі, що й були, і їхню непорушність охороняє все той же Гарант.

ДО РЕЧІ

Учора прес-секретар Президента Олександр Майданник повідомив, що підписано указ про звільнення з посади міністра науки й технологій Володимира Семиноженка. Він підтвердив інформацію про те, що міністр транспорту Валерій Череп, глава Державної податкової поліції Віктор Король і в. о. генерального прокурора Олег Литвак визначилися, що працюватимуть у парламенті на постійній основі. За його словами, ці питання "розглядаються Президентом", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Учора, передає Інтерфакс-Україна, прем'єр-міністр В. Пустовойтенко на засіданні Кабміну повідомив, що виконувачем обов'язки міністра економіки призначено першого заступника міністра Василя Рогового.

Міністр Кабінету міністрів України Анатолій Толстоухов, обраний народним депутатом за партійним списком Народно-демократичної партії, збирається відмовитися від депутатського мандата і залишитися працювати в уряді.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати