Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Літо: іноземні банки "дозрівають" щоб прийти в Україну

23 липня, 00:00

Цього літа спостерігається цікава тенденція активізації іноземного банківського капіталу в проникненні на український фінансовий ринок. Ледве солідний, за російськими рейтингами, Інкомбанк заявив про утворення в нас дочірнього підприємства й розпочав роботу над розгортанням мережі регіональних представництв, як надійшло повідомлення про франко-німецький банківський альянс, налаштований на роботу в Україні.

За повідомленням агентства "Інтерфакс-Україна", один із двох найбільших німецьких банків, Dresdner Bank, і не менш відомий у себе в країні французький Nationale de Paris, мають намір спільно створити в Україні банк із 100% іноземним капіталом. Узагалі, варто зазначити, що саме французи найбільш послідовно здійснюють експансію на вітчизняний фінансовий ринок: з 4 банків зі 100% іноземним капіталом, що зареєстровані й активно діють в Україні, на сьогодні половина - саме французькі.

Чи є тенденція, про яку йдеться, свідченням зростаючої привабливості нашої країни в очах іноземних фінансових інституцій? Сумнівно. Швидше, вона є наслідком анемічності вітчизняної банківської системи, принципової неспроможності українських банків самотужки відігравати роль стратегічних інвесторів великих підприємств. Адже з 223 зареєстрованих у країні банків три чверті - дрібні, навіть за нашими мірками. Іноземний банківський капітал буде вичікувати доти, доки не буде сприятливих умов для участі у вигідних проектах, пов'язаних із промисловістю. І тоді вітчизняні банки навряд чи зможуть становити йому конкуренцію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати