Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

<center>КОРОТКО</center>

22 квітня, 00:00
Глухий газовий кут До нього заганяє себе держава, підвищуючи тарифи для населення Віталій КНЯЖАНСКИЙ, "День"

Закінчивши передвиборчі загравання з електоратом, виконавча влада розгорнула широкомасштабний наступ на сімейні бюджети українських громадян. Спочатку уряд вирішив підвищити тарифи на електроенергію, потім з'явилися плани підняти на 18% плату за природний газ.

Заступник міністра економіки Віктор Кальник повідомив агенції Інтерфакс-Україна про проект постанови Кабміну, відповідно до якого з 1 червня роздрібна вартість тисячі кубічних метрів газу при наявності лічильника буде збільшена з 1,15 коп. до 13,6 копійки, а при його відсутності - з 13 до 15,4 коп. В. Кальник підкреслив, що ріст тарифів найбільше позначиться на власниках приватних будинків, обладнаних газовими котлами. Для мешканців багатоквартирних будинків, за його словами, підвищення буде помірним. Сім'я з 4 чоловік платитиме за газ 20-25 грн. на місяць.

"Газова" атака уряду викликає здивування навіть у працівників нафтогазової галузі. В. Кальник мотивує підвищення тарифів падінням курсу гривні з 1,9/$1 до 2,05/$1. Але до чого тут долар, коли згідно з діючою урядовою постановою №1027 населення і соціально-культурний сектор споживають газ виключно вітчизняного видобутку?

Найвірогідніше, що підвищуючи тарифи для населення, уряд робить спробу повернути таким чином свої газові борги Росії. Та навіть це рішення фахівці розцінюють як нереальне. Колишній голова правління ДАХК "Укргаз" Тарас Фреюк, коментуючи "Дню" дану ситуацію, відзначив: таким чином боргів не повернути, адже після кожного попереднього підвищення цін на газ загальна сума платежів населення за нього не зростала, а зменшувалася. На думку Т. Фреюка, так буде і цього разу. Він відзначив, що підвищення тарифів на газ для населення - це глухий кут.

Керівники профспілок зазначають: уряд змушений "перевести" українських громадян до стовітсоктової оплати житлово-комунальних послуг і тим самим переглянути своє рішення, згідно з яким населення сплачує до 80% їх вартості, вірогідно, під тиском Міжнародного валютного фонду. Щодо плати за газ, то заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий підкреслив у розмові з кореспондентом "Дня", що уряд свого часу запевняв профспілки - тарифи для населення не зростатимуть.

ПОЗИЦІЯ Кучмі загрожує імпічмент. Від "Громади"

Тіньовий Кабінет "Громади" вирішив розпочати у Верховній Раді процес імпічменту Президента України Л.Кучми. Чим зумовлена така наполегливість і хто ще підтримує ініціативу "Громади" в новому парламенті? - кор. "Дня" Ірина ГАВРИЛОВА звернулася до прем'єр-міністра опозиційного уряду Юлії ТИМОШЕНКО:

- Проблема імпічменту тісно пов'язана із проблемою ліквідації депутатської недоторканності, яку активно ініціює виконавча влада. Більше того, Л.Кучма відкрито заявив, що скасування депутатського "імунітету" - його основна мета. Тому парламент просто зобов'язаний вдатися до превентивних заходів, щоб створити систему паритету гілок влади. Фракція "Громади" збирається передусім домагатися спрощення процедури імпічменту, оскільки нині вона нереальна. Проте, якщо Л.Кучма хоче вести чесну гру, він повинен взяти на себе моральні зобов'язання щодо готовності підписати проект, який регламентує конституційні зміни стосовно спрощення процедури імпічменту.

У одного з вождів підломилися коліна

Тримаючи одне з перших місць в Україні по кількості пам'ятників вождю світового пролетаріату (204), Черкащина днями недорахувалася одного Леніна. Щоправда, це не помпезно-бронзовий фетиш, який височить перед приміщенням держадміністрації в обласному центрі (цього доглядають, підфарбовують, охороняють), а такий собі гіпсовий штампований напівкарлик у селі Ротмистрівці Смілянського району. Воістину, колос на глиняних ногах, бо подобу Леніна підвели саме ноги.

Зморені весняним авітамінозом та хронічною невиплатою зарплати, ротмистрівчани "помщалися" Іллічу традиційним для невдячних онуків способом: вони просто перестали ним опікуватися. Дощі та морози доробили чорну справу - порепані ноги врешті підломилися, й одного з квітневих ранків здивовані жителі побачили на центральному майдані села в буквальному розумінні поваленого Леніна. Втім, сумували недовго. Змівши з постаменту рештки гіпсових ніг, поквапилися в поле - сівба. Вибачай, Іллічу, та свій N-ий день народження цього разу тобі доведеться святкувати на самоті, в закутні колгоспного двору.

Євген БРУСЛИНОВСЬКИЙ, "День"

Черкаська область

Пожежники "потурбувалися" про "Киевские Ведомости"

Учора керівництво ТРК "Киевские ведомости" повідомило, що частину приміщень, зокрема рекламний відділ газети й радіостанцію було опечатано пожежниками. За словами президента ТРК "Киевские ведомости" Дмитра Чекалкіна, рік тому на пожежну безпеку будинку було витрачено майже 800 тисяч гривень.

Він убачає в "наїзді" єдину причину: спробу заткнути рот газеті й радіо. Саме на радіо "Київсике ведомости" транслювалися записи, зроблені в Італії під час переговорів щодо закупівлі меблів та обладнання для Палацу "Україна", звернення комітету у справі звільнення Михайла Бродського. До речі, вчора його перевезли назад у Київ.

Подробиці читайте в наступному номері "Дня".

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати