Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від вундеркінда – до генія

29 жовтня у Києві лунатимуть сонати-перлини для флейти Моцарта, які дуже рідко виконуються
17 жовтня, 17:31
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Вечір «Вольфганг Амадей Моцарт: від вундеркінда до генія»  представлять у Національній філармонії знані музиканти — флейтист Юрій Шутко (на фото) та піаніст Юрій Кот.

Життя великого австрійського композитора-класика оплутане загадками та легендами, а також тісно пов’язане з флейтою. Цей музичний інструмент переслідував композитора із самого дитинства й до смерті. Нагадаємо, оперою «Чарівна флейта» Моцарт закінчив свій творчий шлях. А перші його твори — сонати для флейти та клавіру він написав ще у вісім років (!) під час перебування у Лондоні, де разом із батьком давав концерти місцевим аристократам та особисто королю Георгу ІІІ і його дружині королеві Шарлотті. Ця вінценосна пара дуже любила музику, тому із захватом слухала виступи маленького Вольфганга, який імпровізував на клавесині, скрипці та органі.

За згадками, у королівському палаці родина Моцартів грала в сімейному колі без дотримання етикету. Король Георг ІІІ  міг сісти поруч з маленьким Вольфгангом і перегортати йому нотні аркуші, коли той акомпанував на клавірі королеві Шарлотті, котра мала приємний голос і гарно співала.  До речі,  створені вундеркіндом сонати для флейти були присвячені саме королеві Шарлотті, котра на знак подяки вручила маленькому автору 50 гіней та люб’язного листа.

Музика цих творів вражає безпосередністю та яскравістю рухливих тем, які прекрасно поєднуються із просвітленим сумом співучої кантилени. Як зазначав французький історик мистецтва Марсель Бріон, у той час маленький Моцарт створював свою музику під впливом прогулянок розлогими парками Лондона. Він захоплювався їхніми масштабами та непідробною природною красою.

Уперше на сцені Національної філармонії флейтові сонати для флейти та клавіру прозвучать у виконанні віртуоза Юрія Шутка, який грає на унікальній флейті — із чистого золота! Партію фортепіано виконуватиме чутливий піаніст, професор Національної музичної академії України Юрій Кот, який переконаний, що в ранніх творах Моцарта відчутна рука генія.

— Ці твори  незаслужено забуті й не входять до репертуару студентів та професійних виконавців, а дарма, — вважає флейтист Юрій ШУТКО, — оскільки флейтові сонати маленького Моцарта — прекрасні за стилем і формою написання. Уперше в Україні їх виконав мій колишній педагог — народний артист України, професор Олег Кудряшов.

У другому відділі концерту прозвучать твори, написані Моцартом уже в зрілі літа. Серед них — флейтовий квартет ре мажор та неймовірної краси Анданте. Їх у 1777 — 1778 рр. було написано композитором  на замовлення флейтиста-любителя де Жана під час перебування з матір’ю у Мангеймі. Родзинкою концерту стануть також і відомі скрипкові твори — Адажіо мі мажор та Рондо до мажор, які композитор створив для італійського скрипаля Антоніо Брунетті.

На завершення вечора музиканти порадують публіку блискучим виконанням запального Рондо із Хаффнер-серенади, яку Моцарт приурочив до весілля доньки бургомістра Зальцбурга, Елізабет Хаффнер, яке відбулося 22 липня 1776 року. Флейтова версія скрипкових творів належить Юрію Шутку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати