Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тарас Бульба в стилі рок

Гоголівський твір надихає на створення нових мистецьких форм
12 серпня, 10:23

Нині проєкт «Написання музики та лібрето до рок-опери «Тарас Бульба» проходить за підтримки Українського культурного фонду. Чи фабула класичного твору лишається, чи це буде сучасний погляд на відомий сюжет? Антреприза, чи вистава, яка увійде до репертуару якогось конкретного колективу? Хто й коли може здійснити постановку? Про новинку, яка тільки народжується, «Дню» розповіли автор ідеї Микола Арсенюк, продюсер рок-опери «Тарас Бульба», головний організатор рок-фестивалю «Тарас Бульба» та відомий драматург, продюсер та актор Театру на Жуках Дмитро Терновий.

«РОК-ОПЕРА «ТАРАС БУЛЬБА» НЕ «ЗА ЦАРЯ І ОТЄЧЄСТВО». ВОНА — ЗА УКРАЇНУ!»

— Зараз відбувається гарячий творчий процес: написання лібрето та музики, а презентація проєкту планується, що відбудеться у жовтні нинішнього року, — підкреслив Микола АРСЕНЮК. — І це тільки перший етап нашого творчого проєкту. Наступного, 2021 року запланована постановка рок-опери «Тарас Бульба» в Україні.

Ідея написати і реалізувати постановку рок-опери «Тарас Бульба» виникла ще в 2009 році. Але рок-опера — це доволі амбітний проєкт із чималим фінансовим і людським ресурсом. А найголовніше і, напевне, найважче було знайти авторів, які готові були за це взятися. Відразу було вирішено, що це має бути абсолютно новий музичний твір, а не рокова обробка уже написаної Миколою Лисенком класичної опери «Тарас Бульба».

У 2013-му, ідеєю зацікавились молоді та амбітні музиканти, брати Сергій та Дмитро Радзецькі. У них уже був певний досвід у написанні дуже цікавої експериментальної музики у різних проєктах.

Революція Гідності і війна з Росією відклали наш проєкт на невизначений час. Але було уже однозначно вирішено, що події на Майдані і війна на Сході України ляжуть в основу сюжету рок-опери.

І от нарешті в 2019 році вдалося нам зібрати команду і розпочати підготовку до створення рок-опери. За написання тексту лібрето взявся талановитий драматург — Дмитро Терновий. Він загорівся ідеєю і запропонував дуже цікаві, інколи несподівані сюжетні рішення та образи, наповненні емоціями і разом з тим, які тісно перепліталися з класичним твором.

Рок-опера «Тарас Бульба» не «за царя і отєчєство». Вона — за Україну! Вона про сильного і впертого сучасного українського воїна, який відстоює своє, рідне і готовий жертвувати собою заради цього.  Саме завдяки інновації, сучасній музиці та інтерпретації класичних образів на нинішні події в Україні, автори проєкту намагатимуться підняти питання «самопожертви заради власних цінностей», «зради заради кохання» і чи «вбивати за таку зраду рідного сина».

У жовтні ми запрезентуємо лібрето і партитуру на загал. Це буде абсолютно новий твір за музикою! Стосовно постановки, ще поки немає однозначного рішення, хто буде ставити і стосовно акторського складу.  Ближче до готовності хоча б тексту лібрето почнемо говорити з режисерами і планувати кастинги акторів (вже цієї осені). Поки є бажання набрати окрему трупу акторів і солістів без прив’язки до якогось театру. Але і не виключено, що постановку здійснить один з українських театрів.

Стосовно дати прем’єри — плануємо на вересень-жовтень 2021 року. У планах — організувати допрем’єрну постановку (скорочену версію) 16—18 липня 2021 року на ювілейному рок-фестивалі «Тарас Бульба» (30 років) в Дубенському замку у форматі опен-ейр.

Сюжет буде за мотивами класичної повісті «Тарас Бульба», але з інтерпретацією на сучасні події в Україні. Бульба — сучасний український військовий полковник. Його сини  — студенти українських вишів. Перша частина буде присвячена подіям на Майдані під час революції Гідності. Сюжет другої частини буде присвячений АТО та війні на сході України.

Також у літку 2021 року планується видання аудіо-версії рок-пери (аудіальбом).

«ПИТАННЯ ВНУТРІШНЬОГО «САМОВИМІРУ»

— Це буде лібрето до сучасної рок-опери, в якій йдеться про сучасні події в Україні, — каже драматург Дмитро ТЕРНОВИЙ. —  Але перетинання з гоголівським сюжетом, безумовно, будуть. Ми ніби беремо відомих класичних персонажів — Тараса, Остапа, Андрія — і переносимо їх на сучасний грунт, в абсолютно нові історичні обставини. І дивимося на добре знаний сюжет, на його героїв з точки зору сучасної людини і сучасних подій — Майдану, війни. Де б сьогодні був Тарас Бульба? Як би він діяв? Які б мотивації їм рухали зараз? Це нам ніби дає можливість побачити, як ми самі змінилися з тих часів, про які пише Гоголь. Тому що наш новий «Бульба» — це, власне, є ми сьогоднішні. Питання внутрішнього «самовиміру» постане дуже загострено перед глядачем-слухачем, тому що його вирішує для себе сам Тарас, якому доводиться пройти через схожі ситуації вибору і який відчуває і усвідомлює дуже сильний містичний зв’язок зі своїм прототипом...

Зараз мова йде про створення, власне, повноцінного матеріалу для нової рок-опери, тобто написання лібрето та музики, над якою працюють талановиті композитори Сергій та Дмитро Радзецькі. Всю цю ідею кілька років тому замислив Микола Арсенюк, музичний продюсер, засновник відомого в Україні рок-фестивалю «Тарас Бульба». І в цьому році його проєкт був підтриманий УКФ. Вже на середину жовтня планується наша презентація, тобто ми маємо завершити і либрето, і музику, І вже детально розкрити сюжет, показати деякі музичні фрагменти. І одразу починаємо шукати партнерів і можливості для постановки. Я знаю, що Микола дуже рішуче налаштований на те, щоб вже у наступному році рок-опера вийшла на сцену. Я дуже вірю, що так і буде, мені здається, у цього музичного проєкту величезний потенціал.

P. S. До речі, у Фейсбуці новий проєкт уже має свою сторінку https://www.facebook.com/TarasBulba.RockOpera/

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати