Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За статтею «екоцид» – вперше в Україні

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо ПАТ «ArcelorMittal Кривий Ріг»
19 липня, 12:45

Інформацію про це 17 липня «Радіо Свобода» підтвердила речниця СБУ Олена Гітлянська. «За попередньою інформацією, представники приватного промислового підприємства порушували норми екологічної безпеки на виробництві. Також вони систематично не допускали на територію об’єкта працівників Державної екологічної інспекції, які мали здійснювати вимірювання токсичних викидів у повітря», — йдеться у повідомленні. За повідомленням СБУ, слідчі зареєстрували кримінальне провадження за статтею 441 Кримінального кодексу України (екоцид).

Це стало несподіванкою для криворізьких металургів. На офіційному сайті «АрселорМіттал Кривий Ріг» з’явилося повідомлення щодо заяви СБУ. На підприємстві запевнили, що мають інформацію про порушення справи з відкритих джерел, але офіційної інформації поки що не має. «АрселорМіттал Кривий Ріг» поки не має у своєму розпорядженні офіційної інформації щодо порушення кримінальної справи Службою безпеки України за статтею 441 Кримінального кодексу України («Екоцид»). Проте у зв’язку з публікацією на сторінці СБУ в Facebook і запитами ЗМІ хочемо зазначити таке. Ми з розумінням ставимося до роботи правоохоронних органів, які діють у правовому полі та в межах своїх повноважень. Тому готові їм сприяти в цьому в рамках чинного законодавства. Підкреслюємо, що робота наших виробничих агрегатів ведеться відповідно до затверджених екологічних нормативів, без перевищення обсягу викидів забруднюючих речовин, встановлених державою. Уся дозвільна документація отримана підприємством в установленому порядку. Всі природоохоронні заходи, що були реалізовані раніше, або ті, терміни виконання яких були перенесені для усіх підприємств ГМК України, обов’язково проходили процедуру узгодження та візування, як мінімум, на трьох рівнях: міста, області, Міністерства екології і природних ресурсів України».

«Наскільки нам відомо, — йдеться далі, — до теперішнього часу жодне гірничо-металургійне підприємство в Україні ще не звинувачували за статтею 441, у «масовому знищенні рослинного або тваринного світу, отруєнні атмосфери або водних ресурсів, а також здійсненні інших дій, здатних викликати екологічну катастрофу». Хоча наше підприємство принципово не відрізняється від інших у галузі за технологіями виробництва залізорудного концентрату, чавуну та сталі, а також за ступенем впливу на навколишнє середовище. За низкою показників «АрселорМіттал Кривий Ріг» займає більш стійкі позиції, що підтверджують національні та міжнародні рейтинги. З моменту приватизації, коли компанія «АрселорМіттал» придбала криворізький металургійний комбінат за 4,8 млрд доларів, ми постійно вкладали гроші в модернізацію виробництва. За 13 років наші капітальні та операційні витрати склали 4,4 млрд доларів. Загальні інвестиції компанії «АрселорМіттал» в Україну перевищили 9 млрд доларів. Внесок в екологію за цей період досяг 6,1 млрд грн. За минулі 13 років — з 2006 року до 2018-го — викиди в атмосферу було зменшено на 48,3%, скидання стічних вод — на 81%, розміщення відходів — на 32,4%».

У повідомленні також зозначено, що компанія «АрселорМіттал», найбільший іноземний інвестор в Україні, здійснює свою діяльність у суворій відповідності до чинного законодавства і до принципів відповідального бізнесу.  «Ми сподіваємося, що підвищена увага до нашого підприємства державних органів влади, різних політичних сил і порушення СБУ кримінальної справи за рідкісною статтею напередодні виборів є випадковим збігом і не свідчить про цілеспрямовану дію і тиск на бізнес. Ми сподіваємося на неупереджене розслідування з урахуванням повної та достовірної інформації, яку готові надати правоохоронним органам», — йдеться у повідомленні.

Варто відзначити, що тиждень тому Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Кривому Розі з керівниками великих промислових підприємств Дніпропетровської області. Головною темою обговорення стала екологія. Питання, які порушував глава країни, і регіон, де проходила нарада, були вибрані не випадково. «Мені як уродженцю Кривого Рогу дуже болісно усвідомлювати, що екологічний стан міста катастрофічний. А головне — забруднене повітря негативно впливає на здоров’я людей», — підкреслив Володимир Зеленський. Глава держави зазначив, що великі підприємства щорічно приносять у скарбницю чималі податки, але при цьому згубно впливають на екологію і здоров’я городян. Президент України висловив пропозицію тимчасово, до вирішення екологічних проблем регіону, перенести до Кривого Рогу резиденцію Міністерства екології та природних ресурсів України. Цю пропозицію свого земляка криворожани привітали аплодисментами.

ТИМ ЧАСОМ

«АрселорМіттал» дослухався до критики Президента

Металургійний гігант України «АрселорМіттал Кривий Ріг» готовий пустити на виробництво екоінспекцію і в найкоротший термін вжити заходи щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні. Такі результати «круглого столу» у Дніпропетровській ОДА, в якому взяли 18 липня участь представники Офісу Президента, «АрселорМіттал», обласна й місцева влада, громадськість. Ця зустріч проводилася за ініціативи облдержадміністрації на виконання доручень, які поставив під час нещодавньої екологічної наради у Кривому Розі Президент України Володимир Зеленський. «Ведемо діалог максимально відкрито й відверто. Тиснути на бізнес, викликати, як-то кажуть, на килим — не маємо наміру. Проте є запит у громадськості та мешканців. Є соціальна напруга у Кривому Розі через екологічну ситуацію в місті. Тому шукаємо порозуміння з головним забруднювачем», — наголосив представник Офісу Президента України Олег Бондаренко.

За підсумками наради напрацювали спільний план дій. Перший крок — підприємство, яке роками ігнорувало контролюючі органи, нарешті надасть всі документи для перевірки. Другий крок — виробництво проінспектують державна екологічна інспекція та громадськість. «Ми готові до перевірки. У серпні цілком реально. З нашого боку є добра воля», — запевнив т. в.о. генерального директора «АрселорМіттал Кривий Ріг» Олександр Іванов. Третій крок — скласти короткостроковий план дій, який вже найближчим часом дозволить знизити  викиди в повітря. Ці напрацювання підприємство зобов’язалося надати протягом тижня. Реалізацію плану розпочнуть одразу після його затвердження науковцями та громадськістю.

Розпочалися під час наради й переговори щодо надання грошової компенсації мешканцям Кривого Рогу, які страждають на хронічні захворювання. Фінансово «вибачитися» перед ними забруднювачам запропонував Президент України. «За дорученням Президента Володимира Зеленського найближчим часом запрацює екологічна робоча група. До неї увійдуть представники екологічної інспекції, обласної влади, контролюючих органів, громадськості. Очільник групи — експерт з екологічних питань Офісу Президента Олег Бондаренко. Підприємство пообіцяло сприяти робочій групі. І це позитивний крок з його боку», — зауважив директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Руслан Стрілець.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати