Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тарифне «перезавантаження»

Які ціни на газ обіцяють українцям політичні сили?
19 липня, 12:30
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕ КП) у березні 2015 року розглянула та ухвалила постанову №583 «Про затвердження роздрібних цін на газ для населення». Це рішення, за підрахунками політичної партії «Сила і Честь» Ігоря Смешка, починаючи з березня 2015 року «забрало з кишені всіх українців загалом 200 млрд грн, а в кожної родини — приблизно 20 тис. грн».

«Фактично президент забрав повноваження Кабінету міністрів у сферах економіки, фінансів. Він створив цю комісію, де він фактично призначав керівників, призначав усіх членів цієї комісії, він їх звільняв», — сказав Смешко.

У 2015 році НКРЕ КП затвердила постанову про роздрібні ціни на газ на підставі розпорядження Кабінету міністрів із прогнозом показників споживання газу населенням України на 2015 рік. Тоді Кабмін надав комісії прогнозовані показники на 2015 рік. За цими показниками споживання газу для населення України має становити 14 млрд куб. м, із яких власний видобуток — 10, 6 млрд куб. м. Імпорт прогнозували на рівні 3,4 млрд куб. м. Водночас НАК «Нафтогаз України» надав Нацкомісії прогноз, у якому йшлося, що обсяг імпорту має бути 8,5 млрд куб. м.

«До цього часу на всі запити — звідки взялася цифра 8,5 млрд замість затверджених Кабміном 3,4 млрд кубів — жодної відповіді», — зазначає Смешко.

У червні цього року Конституційний Суд визнав неконституційними низку положень Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». У справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕ КП була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції. 

Цікаво, що з 5 партій, які мають шанси пройти до Верховної Ради, лише дві чітко зазначили свою політку щодо цін на газ. У передвиборчій програмі «Батьківщини» сказано, що вони хочуть знизити ціну на газ  удвічі.

«Це дозволить вдвічі зменшити тарифи на тепло і гарячу воду, адже газ — це головна складова їхньої  вартості. Ми спрямуємо газ українського видобутку виключно на потреби населення, збільшимо обсяг внутрішнього газовидобування. Стимулюватимемо енергозбереження», — вказано на офіційному сайті «Батьківщини».

А ось що про це пише «Опозиційний блок — За життя»: «Наші першочергові кроки, такі як: зниження тарифів на газ для населення України до 3800—4000 грн за тис. куб. м за рахунок у тому числі прямих поставок газу із РФ, використання для потреб населення газу українського видобутку». Далі в програмі йдеться про житлово-комунальні послуги та про прожитковий мінімум.

В партії «Слуга народу» з цього приводу у своїй програмі вирішили не уточнювати. Лише було сказано про «запровадження державної стратегії оптимізації житлово-комунальних тарифів рахунок демонополізації енергетичних ринків та створення умов для розвитку «зеленої» енергетики».

У передвиборчій програмі «Голосу» майже нічого не сказано про регулювання цін на газ. «У нас є всі можливості, щоб мати якісні дороги та адекватні комунальні витрати, — не завдяки популізму, а за умови розумного використання державних і приватних ресурсів. Саме так ми будемо зміцнювати енергетичну незалежність України і зменшувати вплив Росії на український експорт, спрощувати процедури торгівлі та посилювати економічні зв’язки з Європою» — все, що обіцяє «Голос» з комунальних тарифів.

В передвиборчій програмі «Європейської солідарності» взагалі нічого не написано ні про ціни на газ, ні про комунальні тарифи загалом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати