Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рекорди песимізму

Промислові підприємства очікують на збільшення відпускних цін на власну продукцію та скорочення кількості працівників
10 лютого, 18:03

За оперативною оцінкою Держстату реальний ВВП України у 4 кварталі 2021 року збільшився на 1,8% до попереднього кварталу (з урахуванням сезонного фактору) та на 5,9% порівняно з 4 кварталом 2021 року. За нашими розрахунками річне зростання ВВП України у 2021 році становило 3,2%, що не дозволяє компенсувати падіння економічної активності у 2020 році на 3,8%.

Варто відзначити, що ряд провідних країн світу у 2021 році не лише компенсували втрати 2020 року, але й надолужили тренд зростання ВВП, що спостерігався до початку пандемії COVID-19. Наприклад, зростання ВВП країн Єврозоні у 2021 році становило 5,2%, США — 5,7%. Попередні оцінки щодо країн європейського регіону також свідчать про більш швидкі темпи відновлення економічної активності: зростання реального ВВП у 2021 році в Угорщині становитиме близько 7%, Румунії — 6,3%, Польщі — 5,2%, Литві — на 4,8%, Росії — 4,5%.

Характерно, що на тлі помірних темпів відновлення економічної активності в Україні баланс очікувань промислових підприємств щодо зміни обсягу виробництва продукції у наступні 3 місяці (січень-березень 2022 р.) є негативним із найбільш песимістичними прогнозами у групі галузей, що спеціалізуються на виробництві споживчих товарів (короткострокового та тривалого використання), у тому числі харчової промисловості, текстильного виробництва, поліграфічної діяльності, виробництва меблів, гумових та пластмасових виробів та електричного устаткування. При цьому, промислові підприємства очікують на збільшення відпускних цін на власну продукцію та скорочення кількості працівників.

Бюджетна сфера

За результатами аукціону із розміщення державних цінних паперів, що відбувся 8 лютого, до державного бюджету було залучено менше 1,8 млрд. гривень, з яких 1,6 млрд. гривень — на строк 3 місяці, а також 12,3 млн. доларів США. Середньозважена ставка за гривневими запозиченнями становила 11,57%, а обсяг отриманих заявок — лише 2,1 млрд. гривень, що свідчить про низький попит на державні цінні папери.

З огляду на перевищення обсягу погашень над новими розміщеннями, обсяг ОВДП в обігу за плинний тиждень скоротився на 22,8 млрд. гривень, у тому числі у портфелях банків — на 16 млрд. гривень. Інші категорії інвесторів також скорочували свої вкладення в ОВДП: юридичні особи — на 3,7 млрд. гривень, фізичні особи — на 1,3 млрд. гривень, нерезиденти — на 1,7 млрд. гривень.

Валютний ринок

На міжбанківському валютному ринку з другої половини минулого тижня пропозиція іноземної валюти з боку клієнтів банків перевищувала попит на неї, що позначилося на укріпленні курсу гривні до долару США за плинний тиждень на 1,2%. Розворот тенденції дозволив Національному банку провести минулого тижня інтервенції з купівлі іноземної валюти загальним обсягом 333,7 млн. доларів США, що скоротило обсяг її чистого продажу з резервів НБУ з початку року до 1,2 млрд. доларів США.

Міжнародні резерви НБУ станом на 1 лютого 2022 року становили 29,3 млрд. доларів США, що забезпечує фінансування 3,6 місяця майбутнього імпорту та є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду та Національного банку.

Фінансовий сектор

Банківська система України є прибутковою четвертий рік поспіль, а у 2021 році її прибуток сягнув історично найбільшого значення — 77,5 млрд. гривень, що дозволило отримати рентабельність на капітал на рівні 35%. Порівняно з минулим роком прибуток банків України зріс майже удвічі (з 39,37 млрд. гривень у 2020 році) за рахунок суттєвого збільшення чистих процентних та комісійних доходів, які за минулий рік зросли на 38,7% та 24,8% відповідно. Відрахування банків в резерви за активними операціями скоротилися майже удесятеро порівняно з 2020 роком, що свідчать про виваженість банків в оцінці ризиків за кредитними операціями.

Варто відзначити, що високий рівень ліквідності в банках, який становить близько 200 млрд. гривень, розміщений на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ, дозволяє банкам утримувати порівняно низьку вартість фондування (депозитів), навіть попри підвищення ключової ставки Національного банку, що триває з березня 2021 року. В результаті процентні витрати банків у 2021 році скоротилися на 18,7%, тоді як процентні доходи — навпаки — зросли на 14,2%.

Кредитуванню банками реального сектору сприяє реалізація державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», обсяг виданих кредитів на умовах якої минулого тижня сягнув 86,6 млрд. гривень (+1,4 млрд. гривень за тиждень). Більшість нових кредитів за програмою спрямовуються на поповнення оборотних коштів підприємств, тоді як решта — на рефінансування раніше отриманих кредитів та інвестиційні цілі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати