Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Податковий рай" - уже сьогодні? Не гарячкуйте

29 липня, 00:00

Нарешті пройдено той реформаторський етап, про який нас давно попереджали: перші закони з податкового пакета введено в дію. Щоправда, один було відразу ж "призупинено", але через місяць він з'явиться в повному обсязі й радикально забезпечить наповнення бюджетів усіх рівнів. Окрім інших наслідків цих революційних починань усі бізнесмени та бізнесвумени зустрінуться зі зворотною стороною процесу розбудови суспільства з розвинутою податковою системою в окремо взятій країні - необхідністю писати не просто багато, дуже навіть багато. Цього вимагають податкова накладна (ПН) та доповнення до неї. Поки що це ще не документи суворої звітності, та як знати...

Взаємна невідповідність пункту 7.2.3 Закону України "Про податок на додану вартість", де сказано, що "податкова накладна є звітним податковим документом", та пункти 7.2.6 - "у будь-якому разі видається... інший розрахунковий документ, що підтверджує передачу товарів (робіт/послуг)", укотре приводить до колізії "в законі йдеться про..." Адже законові все одно, а бухгалтерові-практику стає набагато веселіше жити. Абсолютно очевидно, ПН вимагає дублювання іншими розрахунковими документами, оскільки в новій формі не знайшлося місця для реєстрації доручення, яке підтверджувало б повноваження та правочинність представника покупця.

Тим часом у податковій накладній велику увагу приділено інформації фіскального характеру. Єдине, чого поки що не вимагають, - це група крові керівників фірми. Хоча закон про ПДВ задекларований як закон прямої дії і в пункті 7.2.1 дано перелік обов'язкової інформації, у формі ПН, що затверджена ДПА, додатково вимагається вказати місце надходження та номер телефону покупця, а також умови продажу та форму проведених розрахунків.

Необхідність заповнення одразу трьох примірників ПН викличе прискорене серцебиття в передчутті прибутку не тільки в поліграфістів. Один примірник продавцеві, інший - покупцеві. Нічого нового тут немає крім повторення цього дійства у формі "Накладна", але вже без слова "податкова". Нововведнням є обов'язковість третього примірника - з умовною позначкою "Для податкової адміністрації". Офіційно цей примірник називається "перша копія" і зберігається покупцем в окремій папці (згідно з наказом ДПА України №165 від 30 травня 1997 р.). Його надсилають до податкової адміністрації для організації зустрічних перевірок (пункт 6.3 наказу). Така передумова забезпечення майбутньої якості ПН на рівні трамвайних талонів - з водяними знаками, голографічними відбитками та іншими ступенями захисту для (від) власного народу.

З другого боку, виникає небезпека колізії відповідальності (адміністративної, кримінальної тощо) щодо податкових зобов'язань партнерів (продавець/покупець): "п. 6.3. ...для проведення контролю відносно сплачених платником сум податку, їх відповідності податковим зобов'язанням, заявленим постачальником". Наскільки ці побоювання реальні, покаже час, але апетити карально-контролюючих органів загальновідомі. Особливо, коли є змога карати й накладати штрафи за порушення законодавчо закріпленого порядку заповнення ПН. До речі згідно із цим порядком регламентується навіть форма знаків, застосовуваних під час заповнення ПН. Боже борони зробити прочерк, а не поставити "Х" (в самому низу накладної, там, де дрібний шрифт), або забути перекреслити "0" у розділі VI та графах 8 і 9 (п. 11 наказу). Усе це - формальні порушення, котрі ведуть до "полегшення" кишені підприємця.

Не можна залишити поза увагою й такий важливий момент, як час, що необхідний для заповнення численних граф цих документів. Схоже, що ДПА серйозно занепокоєна проблемою безробіття серед конторських службовців. От лише для платників, особливо за безготівкової форми розрахунків, таке "піклування" обернеться новими витратами. А втім, їм не звикати.

Іншим "прекрасним нововведенням є законодавчо закріплений прецедент створення загальнонаціонального реєстру, фінансованого, звісно ж, самими суб'єктами цього реєстру (відомі 17 грн. за реєстрацію платника ПДВ).

Безперечно, використання даних нацреєстру, що його веде й підтримує Мінстат України, не відповідає сподіванням українських платників податків і для їхнього цілковитого задоволення потрібний реєстр платників податків (з розробкою та придбанням технічної бази, унікального спеціалізованого програмного забезпечення тощо). Якщо ви зраділи через відсутність у ПН вимоги вказувати номери домашніх телефонів директора та головного бухгалтера, то приборкайте свою радість: "Інформаційна довідка", що входить до обов'язкового комплекту квартальної звітності підприємства, ліквідує цю прогалину. Сьогодні для України критичним імпортом є енергоносії, а завтра ним цілком може стати "папір для писання". То ж, якщо ви вірите в майбутнє вітчизняного бізнесу, то вкладання коштів у целюлозно-паперову промисловість, безперечно, обіцяє добрі дивіденди.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати