Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Почуття ринку

Землю у Києві можна купити й поза аукціонами
03 лютого, 00:00

За тиждень Київська міська державна адміністрація проведе черговий аукціон з продажу земельних ділянок. Яким буде його результат, нині передбачити досить важко. На попередній такій акції Київдержадміністрація не змогла продати заявлені ділянки. За даними джерела Українських новин у київміськвладі, причиною чергового зриву стала невирішеність питань податкового законодавства. «Не з’ясовані ще до кінця питання з податком на додану вартість», — сказав урядовець, хоча, за його словами, заявок на ділянки було достатньо, щоб провести аукціон.

На призначеному на сьогодні, але скасованому аукціоні планувалося продати під забудову 11 земельних ділянок загальною площею 4,55 га і вартістю 17,5 мільйона гривень (без урахування податку на додану вартість). Однак «податкова» причина виглядає не надто переконливою. У липні 2003 універсальна товарна біржа «Контрактовий дім УМВБ» виграла тендер Київміськадміністрації на проведення аукціонів із продажу земельних ділянок під забудову в столиці. Однак з вересня Київміськадміністрації так і не вдалося продати на земельних аукціонах жодної ділянки. Досі серед причин цього називалися недостатня кількість заявок або їхня відсутність.

Тим часом, як бачить кожний, будівництво в столиці не припиняється. Голова Держбуду України Валерій Череп сказав «Дню», що «Київ у нас показовий у будівництві, він уже вводить за рік більше мільйона квадратних метрів житла, і на нього припадає левова доля будівництва в Україні». «А якщо будівництво йде, то, зрозуміло, для цього потрібні земельні ділянки, і проблема виділення будівельних майданчиків якимось чином вирішуєтья», — додав будівельник і порадив за більш докладними даними звернутися до Держкомзему.

Але перед цим ми звернулися до приватного джерела, яке повідомило, що дефіциту пропозицій на ринку земельних ділянок у Києві немає. Їх можна перекупляти як у приватних власників, які вже мають дозвіл на будівництво, так і безпосередньо у міської влади. При цьому середня офіційна, так звана біла вартість ділянки у центрі столиці становить $500 тисяч. Плюс утроє більше треба заплатити неофіційно, тобто по-чорному. Звичайно, подалі від центру чи на околицях ціни значно менші. Джерело говорить про те, що поза аукціонами останнім часом в столиці було отримано не менше сотні земельних ділянок, і на підтвердження пропонує порахувати кількість будівельних кранів у центрі Києва. Хоя як би там було, аукціони, вочевидь, не сприяють «належному» ціноутворенню, тож і не відбуваються.

Відповідаючи на запитання «Дня», заступник голови Держкомзему України Володимир Жмуцький сказав, що зрив земельних аукціонів у Києві пов’язаний в першу чергу з тим, що тут не відчувають ринку і не можуть скласти нормальної ціни на земельні ділянки. В той же час, за його словами, у Львові, Чернівцях, Житомирі, Полтавській області аукціони успішно проводяться. Початкову ціну на таких аукціонах, говорить Жмуцький, встановлюють, згідно з указом Президента, органи Держкомзему. Однак київський мер Олександр Омельченко, на думку заступника голови комітету, до спеціалістів із землевпорядкування не прислухається. Жмуцький навів приклад, що за ділянку на одній з околиць Києва встановили ціну 900 гривень за квадратний метр. Це, на його думку, нечувано. Середня ціна у Києві, за даними фахівця, понад 600 гривень за квадратний метр, а у центрі — до 1400 і більше. На таку ціну охочих мало. Отож і аукціони не відбуваються... Але ж земельні ділянки у Києві, незважаючи на відсутність аукціонів, як раніше, так і нині відводяться, говорить Жмуцький. Він відзначає, що прослідкувати за тим, кому саме, Держкомзем не може, бо займається цим не його підрозділ, а орган, підпорядкований, всупереч указу Президента, Київраді. Отож і Ботанічний сад у Києві вже всіяний земельними ділянками, проданими за відсутності аукціонів, нагадує заступник головного земельного спеціаліста країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати