Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Оживляючі властивості енергетики

25 лютого, 00:00
"Укрнафта" отямилася після обвального падіння Руслан МАЛАШЕНКО, АТ "Українські цінні папери"

Українська фондова біржа

Торги акціями приватизованих підприємств пройшли одразу в двох філіях у Києві та Івано-Франківську. Всі сім підприємств, виставлених Фондом держмайна у Києві, не було продано ані за високими стартовими цінами, ані за низькими номінальним. Водночас у Івано-Франківську до уваги покупців було запропоновано пакети акцій ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", котрі давно викликають інтерес не тільки у місцевих інвесторів. Всі виставлені пакети було куплено з перевищенням стартової ціни у 1,4 рази, що свідчить про деяку боротьбу між учасниками. Сумарний оборот торгів (за рахунок продажу акцій ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика") становив 14. 575 грн.

Донецька Фондова біржа

Чотири підприємства, виставлені на продаж, не зацікавили учасників торгів. Торги виявилися "нульовими". Серед запропонованих підприємств були "ВАТ Артемівський холодильник" і "ВАТ Маріупольнафтопродукт". Можливо, крупні пакети вже давно розділені, а на дрібні інвестор не клює?

Українська міжбанківська валютна біржа

Хоча ФДМ виставив акції шести підприємств, реальний інтерес викликав тільки "ВАТ Артемівський завод "Доріндустрія". Причому інтерес був настільки великий, що деякі пакети було куплено з перевищенням стартової ціни більш, аніж у 11 разів. Однак інтересу вистачило тільки на купівлю 40. 000 акцій із 960. 192 запропонованих. Сумарний оборот становив 117 000 грн.

Київська міжнародна фондова біржа

На торгах пропонувалися пакети десяти підприємств. Продано більше 80% пакетів "ДАЕК Черкасиобленерго" за ціною нижче за стартову (0,3 грн). Сумарний оборот 750. 000 грн.

Позабіржовий ринок.

Тижневий оборот у Позабіржовій фондовій торговельній системі (ПФТС) трохи поменшав і становив 4 597 251 грн. Протягом тижня відбулися операції з акціями 13-ти підприємств, компенсаційними сертифікатами (КС) і ОВДП. Традиційно увагу операторів привертала енергогалузь, як у кількісному (чотири підприємства), так і в обсяговому вираженні (62,48% від усього тижневого обороту).

Компенсаційний сертифікат (2,32% від усього тижневого обороту) як і раніше падає, зменшення ціни закриття становило 13,7% від попереднього значення.

Стосовно облігацій, то їхній сумарний обсяг, як і раніше, 18,6% від усього тижневого обороту. Інтерес торговців змістився на більш короткі облігації - два, п'ять і дев'ять тижнів до погашення. Причому "довші" облігації (дев'ять тижнів до погашення) становлять половину операцій з ОВДП.

Щоденний індекс ПФТС знову почав своє вільне падіння - середнє зменшення становило 1,31% (минулого тижня була помітна тенденція до стабілізації значення індексу - середнє значення поменшало усього на 0,003%). Для прикладу скажу, що тиждень закрився для багатьох фондових бірж зі зниженням, про що свідчать зменшення значень наступних індексів:

* Nasdaq Composite index - 8,8 пункта

* Dow Jones Industrial Average Index - 23,67 п.

* Standard and Poor's 500 Index 4,18 п.

* American Stock Exchange Composite Index 2,09 п.

Можливо, все це взаємопов'язано, як не дивно...

ДАЕК "Західенерго" є рекордсменом минулого тижня - збільшення ціни закриття на 11,3% і 55,87% від усього тижневого обороту. Хітом цього тижня став ДАЕК "Західенерго". За пару операцій було куплено-продано 0,457% від статутного фонду підприємства на загальну суму 2,6 млн. грн.

Відчувається один і той же почерк... Вочевидь енергетика буде і залишається саме тим індикатором пожвавлення фондового ринку, за яким видно, що ринок ще не помер. Віриться, що не даремно проходять такі операції, як і не фіксовані в системі...

До "падіння" тижня по праву можна віднести операції з акціями ДАЕК "Київенерго": зафіксовано зменшення ціни останньої операції на рівні 26%. Це вельми прикметно, оскільки за останні два тижні було відмічено зростання ціни закриття від 4,2 до 8% в тиждень. А за останні два місяці через систему було куплено-продано 9,45% СФ підприємства.

Трохи оправилася після "обвального" падіння і довгого затишшя "Укрнафта". Відмічено зростання ціни останньої операції на 3,47% і збільшення обсягів операцій (8,17% від усього тижневого обороту). Цілком можливо, що наступного тижня ціни на "Укрнафту" "прокинуться" і підуть угору після довгої "сплячки".

У портфель минулого тижня увійшли акції наступних підприємств:

Емітент

Прибутковість, % річних*

Західенерго

542,37

Нижньодніпровський трубопрокатний завод

240

Укрнафта

166,7

Нікопольский завод феросплавів

150

*- прибутковість рахується за цінами закриття минулого і нинішнього тижня без урахування податків і послуг Реєстратора.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати