Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Німецькі банкіри готові вкладати гроші в АПК

21 жовтня, 00:00

"Вестдойче Ландесбанк" (Вест ЛБ), "обпікшись" на кредиті, що був наданий найбільшому українському нафтопереробному заводові АТ "Лінос", все ж не збирається йти з українського фінансового ринку. Сьогодні, спираючись на свої кредитні ресурси, банк планує заснувати в Україні агропромислові консорціуми.

Національне агентство з реконструкції та розвитку спільно з "Вестдойче Ландесбанком" презентували програму "Фінансування аграрного сектора України". Банк пропонує підприємцям аграрного сектора одержати й використати кредити в розмірі від $5 млн. до $500 млн. на термін від 90 днів до 1 року.

Запропоновано чотири моделі кредитної співпраці, які відрізняються одна від одної лише різною кількістю українських експортерів та заокеанських покупців нашої продукції. Широке поширення, на думку керівника відділу з фінансових операцій пана Гріна, в Україні одержить бразильська модель. Її суть полягає в співпраці одного іноземного покупця і кількох українських експортерів - виробників. Іншими словами, німці роблять ставку на пірамідальну побудову торгово-фінансових відносин і створення консорціумів. Українські підприємці-фермери беруть у банку кредит, наприклад, на купівлю насіння та добрив, вирощують і збирають урожай, а відтак експортують іноземному покупцеві. Усі ланки ланцюга сільськогосподарського консорціуму замикаються на банку, що підтримує операції на кредитних умовах. Однак під час укладення кредитного контракту німецькі банкіри хотіли б бачити стабільність в українському фінансовому середовищі та законодавчій базі, а також одержати гарантії невтручання уряду.

Вимоги банку визначаються негативним досвідом його роботи в нашій країні: уже кілька років він чекає на повернення кредиту (майже в 100 млн. ЕКЮ), наданого АТ "Лінос" ще 1993 року під державні гарантії. Є постанова Кабміну про погашення заборгованості АТ "Лінос". Однак досі борг банку не повернено. Віце-прем'єр-міністр Сергій Тигипко, заспокоюючи банкірів та ЗМІ, заявив таке (цитата запозичена в агентства "Інтерфакс-Україна"): "Ні в кого не повинно виникати сумніву в тому, що держава не сплатить цього боргу". Очевидно, віце-прем'єр мав на увазі, що борги невдовзі поверне само підприємство, чому, на думку С. Тигипка, сприятиме розпочата приватизація АТ "Лінос".

Проаналізувавши свій досвід роботи в Україні, німецькі банкіри дійшли головного висновку - зв'язуватися з цією державою не можна. Тому тепер, пропонуючи кредити для АПК і плануючи створити в Україні агропромислові консорціуми, керівництво "Вестдойче Ландесбанку" одразу застерігає - жодних держзобов'язань. Кредит береться під конкретну заставу. Ризик розподіляється між конкретними партнерами, які працюють разом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати