Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нафтогаз vs «Газпром»

Що Україна може виграти в Стокгольмі?
30 квітня, 10:47
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

28 червня Україна може перейти до судового розгляду з російським газовим монополістом в Стокгольмі. Про це на початку тижня повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Уряд і НАК «Нафтогаз України» вже розпочали процедуру подання в суд на «Газпром». За словами Яценюка, в понеділок українська сторона вже відправила російському монополісту передарбітражну ноту.

Перше питання в цій «ноті» — ціна. «Уряд України наполягає на тому, що ціна, яку було встановлено для України, починаючи з 2014 року, є ринковою і наполягає її на продовженні.

Друге — Україна вимагає невідкладного перегляду контракту з «Газпромом».

Третє — уряд України, за словами Яценюка, пропонує російському «Газпрому» «зустрітися на нейтральній території» для обговорення передарбітражної претензії української сторони.

І четверте — ультиматум. «Якщо протягом 30 днів відповідних домовленостей не буде досягнуто, це означає, що від передарбітражного врегулювання ми переходимо до судового розгляду спору з російським газовим монополістом «Газпромом», — сказав Яценюк.

КОМЕНТАРІ

«МИ МОЖЕМО ЗАХИСТИТИ ЦІНУ НА ГАЗ РОЗМІРОМ $ 268 США»

Станіслав БАТРИН, директор юридичної компанії Lions Litigate:

— У цивілізованих відносинах немає такого поняття як знижка за контрактами на поставку газу. Є поняття зміни умов договору. Якщо російська сторона погодилася змінити контрактну ціну до 268 доларів, це означає, що «Газпром», за наслідком заяви Нафтогазу, визнав цю ціну ринковою. З початку року до сьогоднішнього дня ситуація на ринку цін не змінилася, що не дає підстави Україні переходити на інші ціни, які диктує РФ.

Наразі «Газпром» наполягає на тому, що Нафтогаз не виконав зобов`язань, у звязку з чим «знижка» не може бути продовжено. Водночас, ціна на газ для України у розмірі 268 доларів продовжує діяти і на майбутнє — допоки не буде доведено вину саме української сторони у невиконанні зобов’язань.

Натомість, з початку року саме Російська Федерація (яка є власником контрольного пакету акцій «Газпрому») чинить дії, які спрямовано на підрив державного суверенітету та економічної безпеки України (зокрема — нафтогазової галузі). У цій ситуації варто нагадати, що Російська Федерація є зацікавленою особою та власником контрольного пакету акцій «Газпрому», газ — це черговий інструмент економічного шантажу.

Таким чином, сьогодні Україна не змушена виконувати вимоги, які випливають з цінової політики не в 268, а в 450 доларів, або ті, які нав’язували в період військового та економічного тиску на Україну.

«Є ОДНЕ «НОУ-ХАУ», ЩО СТАВИТЬ ПІД СУМНІВ НАШУ ПЕРЕМОГУ»

Юрій КОРОЛЬЧУК, член Наглядової ради Iнституту енергетичних стратегій:

— Рішення України нарешті звернутися до суду щодо перегляду газового контракту є правильним. Але воно є історично запізнілим. І, на жаль, не дозволить Україні у короткостроковій перспективі змінити ціну на газ.

Доказова база, яку було зібрано ще за попереднього уряду, нині не буде дієвою. Адже Нафтогаз перестав сплачувати поточні рахунки за спожитий російський газ. Тим самим Нафтогаз перестав виконувати контракт, порушив його і подарував «Газпрому» козир у майбутніх судових розглядах.

Шкода, що прем’єр-міністру Яценюку не розповіли, що європейські компанії під час судових справ із «Газпромом» справно платили за газ. Це стосується і польської PGNiG, і німецької RWE, і іншого доброго десятка компаній ЄС. Україна ж перестала платити за газ. І таке «ноу-хау» ставить під сумнів перемогу України у Стокгольмському арбітражі. Тому інакше як деструктивною позицією несплати газу це не назвеш.

Ще також Яценюку забули пояснити, що він зібрався на судову війну із «Газпромом», яка затягнеться як мінімум до зими 2015—2016 рр. А Росія планує відключити газ Україні вже у травні 2014 року.

І при відключенні газу позиція ЄС однозначно не буде на стороні України. Адже Євросоюз сам буде сидіти без газу. Єврокомісія, скрегочучи зубами, буде змушена визнати, що Україна порушує умови договору із Росією. Зрештою, вже у травні Україна, Росія і ЄС обговорюватимуть шлях вирішення проблеми боргу України за газ.

Україна має подавати два судових позови проти «Газпрому». І якщо перший має стосуватися перегляду умов газового контракту, то другий позов — виключно поточної ціни на газ. Адже саме скасування «харківських угод» підвищило ціну на російський газ ще на 100 доларів — із 385 до 485 дол. за 1000 м3.

І якщо Україна розраховує, що у цій ситуації врятує реверсний газ, то на нас тут очікує глибоке розчарування. По-перше, Україні не продадуть у ЄС більше 3—4 млрд. м3 газу. Там немає більше вільних обсягів. І відмова Румунії постачати реверсний газ є показовою, оскільки у Румуні немає зайвого газу. По-друге, як це не прикро констатувати, але ЄС і Росія разом «розводять» Україну. Адже де ЄС братиме реверсний газ для України? Звичайно, що у «Газпрому».

Нарешті, по-третє, Україна платитиме за реверсний газ у середньому 370-380 доларів. І ЄС купить у Росії газ за ціною 350-360 дол. Як результат, вигоду отримають і Росія, і ЄС. Україна ж замість того, щоб домовлятися із «Газпромом», знову переплатить за газ. Але цього разу вже європейським компаніям. На такі цілі й буде скеровано частину отриманих кредитів у ЄС.

«80%, ЩО ГАЗОВІ КОНТРАКТИ З «ГАЗПРОМОМ» ПЕРЕГЛЯНУТЬ»

Михайло ГОНЧАР, директор енергетичних програм Центру «Номос»:

— Позитивний результат буде наслідком тільки системної та послідовної роботи. Адже між намірами падати позов у Стокгольмський арбітраж і вердиктом суду треба пройти довгу й достатньо складну дорогу. Шанси НАК «Нафтогазу» на успіх виглядають обнадійливо. Але це ще не означає автоматичної перемоги. Якщо через якісь причини все вирішуватиметься, як було з судовою справою «РосУкрЕнерго» проти «Нафтогазу», то результат буде аналогічний, тобто програшний. Але якщо діяльність юристів НАК «Нафтогазу» та залучених консультантів буде системна й послідовна, то цілком можливо, що, як і у випадку з арбітражними позовами європейських компаній, справа до судового розгляду може навіть не дійти, бо «Газпром» сам запропонує досягнути мирової угоди. І цей аргумент дає хороші шанси сподіватися на успіх і позитивний результат. Ще один аргумент на користь України — нинішні ціни на газ. Якщо ціна на спотовому ринку в Європі дорівнює 270 доларів за тисячу кубометрів, середня експортна ціна за довгостроковими газпромівськими контрактами для країн ЄС — 370 доларів, то для України — 485 доларів. Очевидно, що ці цифри не мають нічого спільного з ринковими реаліями. Тому, гадаю, на 80% в України є шанс, що газові контракти з «Газпромом» переглянуть.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати