Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нафта - це зброя путіна»

США та Британія заявили про ембарго на імпорт енергоносії з рф
09 березня, 16:55
ФОТО РЕЙТЕР

У вівторок, 8 березня, президент США Джо Байден оголосив про «завдання чергового потужного удару по військовій машині путіна». Цим ударом стала повна відмова від імпорту нафти й газу з РФ.

На думку аналітиків, Штати намагатимуться змусити європейських союзників запровадити аналогічні санкції проти росії.

«Сьогодні я оголошую, що Сполучені Штати націлилися на головну артерію російської економіки. Ми запроваджуємо заборону на весь імпорт російської нафти, газу й енергоносіїв. Це означає, що російська нафта більше не зможе надходити до портів США… Американці згуртувалися для підтримки українського народу й дали зрозуміти, що ми не братимемо участь у субсидуванні війни путіна», – заявив Байден.

«Заборона імпорту нафти з РФ – це необхідний крок, оскільки військова скарбниця владіміра путіна залежить від виторгу, що надходить від продажу енергоресурсів, – коментує ситуацію американський сенатор-республіканець Кевін Крамер. – Нафта – це зброя путіна. Нарешті адміністрація Байдена визнала, що він перетворює енергію на озброєння. Заборона імпорту нафти націлена на те, щоб позбавити Путіна фінансового підживлення для ведення війни зі волелюбним народом України».

У 2021 році Штати закуповували у РФ у середньому 200 000 бар сирої нафти (4% російського експорту) та 470 000 бар нафтопродуктів (15%) на день. Проте 2022 року ці обсяги вже суттєво скоротилися.

Як зазначає британська Guardian, США можуть собі дозволити відмовитися від імпорту російської нафти і при цьому не ризикують залишитися без електрики. Але те саме не можна сказати про Євросоюз.

«Введенням нафтового ембарго Байден ризикує розколоти створену проти Путіна західну коаліцію, яка в перші два тижні конфлікту була міцною. Хоча обіцянка Великої Британії відмовитися від російських енергоносіїв до кінця 2022 року означає, що США не поодинці просувають цю заборону, інші європейські країни висловлюють побоювання. Це не дивно, оскільки Євросоюз отримує 40% свого газу та трохи більше ніж чверть своєї нафти з Росії», – пише Guardian.

У 2021 році експорт сирої нафти до Євросоюзу та Великої Британії приніс Росії $104 млрд, і ще $43,4 млрд країна-агресор отримала від продажу газу. Ці цифри вчора опублікувала бельгійська екологічна організація Transport & Environment (T&E), що розкритикувала Європу за те, що вона досі щодня «кладе в кишеню путіну» $285 млн в обмін на постачання «чорного золота».

«Щодня понад чверть мільярда євро ЄС посилає путіну, який розв'язав війну у його власному черевці. Цьому настав час покласти край. Але нам не можна просто переключитися з нафти з Росії на нафту із Саудівської Аравії. Настав час електрифікувати транспорт і кардинально поліпшити його ефективність, щоб скоротити наше споживання нафти», – закликав виконавчий директор T&E Вільям Тодтс.

Європа закуповує в росії близько 25% нафти, що споживається. Найбільшим імпортером є Німеччина, яка витрачає на це 65 млн євро на день і відстоює своє право отримувати енергоресурси з рф. Так, минулого тижня міністр економіки Німеччини, віцеканцлер Роберт Хабек вкотре виступив проти ембарго на російське викопне паливо.

«Нам потрібні ці постачання енергії для збереження стабільних цін та енергетичної безпеки в Німеччині. Ухвалені раніше санкції та війна вже й так сильно вплинули на всі сектори економіки Німеччини, і ми побоюємося великого впливу», – цитуєРоберта Хабека німецька Deutsche Welle.

На думку експертів, найбільша економіка Європи боїться, що Москва обрубає їй постачання російського газу, яким Німеччина покриває 60% своїх потреб. У понеділок, 7 березня, про це попередив віцепрем’єр рф Олександр Новак.

«Росія має повне право ухвалити «дзеркальне» рішення і накласти ембарго на прокачування газу через «Північний потік – 1», який завантажений зараз на 100%. Але поки що ми цього рішення не ухвалюємо. Від цього ніхто не виграє. Хоча європейські політики своїми заявами та звинуваченнями на адресу Росії нас до цього підштовхують», – наводить слова Новака tass.ru.

лідери Нідерландів та Угорщини приєдналися до влади Німеччини у відстоюванні свого права купувати енергоресурси в Росії.

«Нідерланди готові розглядати всі можливі санкції для тиску на росію, але болісна реальність така, що Європа дуже залежить від російської енергії. Якщо ми змусимо європейські компанії припинити імпорт, це призведе до тяжких наслідків», – наводить NL Times слова нідерландського прем'єр-міністра Марка Рютте.

Схожу заяву зробив прем'єр Угорщини Віктор Орбан. За його словами, хоча Будапешт засуджує вторгнення Росії до України, він не дозволить, щоб звичайні угорські сім'ї платили ціну цієї війни. «Поширення санкцій на російський енергетичний сектор буде непропорційно великим тягарем для Угорщини, адже більшість імпорту нафти та природного газу надходить до Угорщини з Росії, а 90% угорських сімей опалюють свої будинки газом», – зазначив Орбан.

Натомість уряд Великої Британії вже оголосив, що збирається припинити імпорт російської нафти до кінця 2022 року. Відповідне рішення ухвалили 8 березня. Про це повідомляє ВВС.

Відмова відбудеться не відразу. Перехідний період дасть ринку, підприємствам і ланцюгам поставок більш ніж достатньо часу, щоб замінити російський імпорт, який становить 8% попиту у Британії.

Британія менш залежить від російського викопного палива, ніж багато європейських країн. Але російські поставки все ще складають 8% загального імпорту до Британії, а 18% британського дизельного палива надходить з Росії.

Повне ембарго на всі енергоносії з Росії вимагає Польща. В уряді вважають, що це є єдиною можливістю зупинити війну.

На цьому під час пресконференції у Варшаві наголосив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський.

“Доки до Путіна йтимуть гроші за нафту, газ, вугілля, але ключовою тут є нафта, доти він може фінансувати війну. Тому ми й надалі закликатимемо, вестимемо переговори і боротимемося за те, щоб було запроваджено повні санкції на всі енергоносії, повне ембарго”, - сказав Яблонський.

Він додав, що це єдиний спосіб зупинити надходження коштів до Росії, що зупинить війну.

За словами польського дипломата, зараз ЄС має надати Україні допомогу таких масштабів, які необхідні. Він визнав, що зараз величезні виклики є також і перед іншими країнами цієї частини Європи: Польщею, Словаччиною, Румунією та іншими.

Яблонський підкреслив, що підтримка України має бути більшою. “Ми як ЄС також є жертвами цієї агресії, оскільки Путін не має наміру зупинятися. Він хоче тотального домінування, консолідації своєї влади. Це реальний виклик для ЄС”, - підкреслив заступник глави МЗС РП.

Він наголосив, що у світлі загрози РФ весь Захід має бути єдиним і підтримувати Україну.

До слова, РФ намагається довести, що без них світовий енергетичний ринок впаде, але їхні запаси нафти досить скромні. Зокрема, AFP опублікувало інфографіку про світові запаси нафти у тисячах мільйонів барелів за даними BP Statistical Reserves of World Energy. Так, Росія має менше ніж 6,5% нафти світу. Тобто у тій самій Канаді більше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати