Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кипiння нафти

Уряд обіцяє погасити зростання цін
25 травня, 00:00

Оптові ціни на нафтопродукти в Україні в травні перевищили торішні на 40—60%. За даними Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, ціна на дизпаливо перевищила торішню на 42,4%, бензину марки А-76 — на 62,5%, А-95 — на 41,5%.

Українські НПЗ відпускають сьогодні нафтопродукти за такими цінами: дизпаливо — від 2190 грн. (НПК «Галичина») до 2240 грн. («Укртатнафта»), бензин А-76 — 2470 грн. («Укртатнафта»), бензин А-95 — від 2780 грн. (НПК «Галичина») до 2880 грн. («Укртатнафта»). При цьому ціна російської нафти для НПЗ зросла на 24— 35% порівняно з травнем минулого року (до $145—190 за тонну), української — на 30,2% (до 1120,43 грн.). Ці ціни перевищують рівень, зафіксований у вересні минулого року, коли спостерігалося максимальне підвищення цін на нафтопродукти в зв’язку зі збільшенням попиту в період жнив. Зокрема на дизпаливо — на 7,4%, на бензин А-76 — на 7,1%, на бензин А-95 — на 10,4%.

Відповідно, оптові ціни перетікають у ціни на автозаправних станціях, викликаючи дедалі більше невдоволення автомобілістів і панічні настрої в компаніях, які використовують нафтопродукти для виробничих цілей. У другій декаді травня нафтопродукти в роздробі подорожчали на 2,6— 5%. Ціна дизпалива зросла на 3,4% (до 1,93 грн. за літр), бензину марки А-76 — на 2,6% (до 1,79 грн.), бензину А-95 — на 5,1% (до 2,37 грн.).

Мінекономіки одразу виписало заспокійливу пілюлю. На його думку, ситуація зміниться з другого кварталу, коли переробка нафти в Україні виросте до 6 млн. тонн. Міністерство вважає, що такий обсяг палива дозволить повністю забезпечити внутрішні потреби України, в тому числі сільського господарства. Проте, за даними Мінекономіки, нинішнє зростання цін нібито не є наслідком ситуації на ринку. У січні—квітні обсяги переробки нафти українськими НПЗ збільшилися на 8% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зокрема виробництво бензинів зросло на 12,5%, дизпалива — на 10%. У результаті ресурсне наповнення ринку бензинами в квітні 2004 року перевищило обсяги споживання в квітні 2003 року в 2,6 разу, а дизпаливом — вдвічі.

Чому ж ціни зростають? Невже настільки зріс попит? Уряд прямо не відповідає на ці запитання, але заявляє, що має намір втрутитися в ситуацію. Про це повідомив міністр палива й енергетики Сергій Тулуб на «гарячій» телефонній лінії в Кабміні. Міністр проінформував, що уряд розглянув стан ринку нафтопродуктів і визначив заходи для стабілізації цін. З його слів, ціни на дизпаливо для сільгоспвиробників залишаться на колишньому рівні — 1700 грн. за тонну. Він додав, що угоду з виробниками нафтопродуктів, яку підписали раніше і яка діє в травні, буде продовжено і на червень. С. Тулуб відзначив, що більшість українських нафтопереробних заводів приватизована, і держава, зокрема Мінпаливенерго, не має можливості адміністративно впливати на них. На думку міністра, зростання цін на нафтопродукти пов’язане насамперед із зростанням цін на сировину для НПЗ, кон’юнктурою зовнішніх ринків нафтопродуктів, а також певним чином із сезонністю. Міністр також запевнив, що механізми впливу на постачальників російської нафти існують. «Механізм впливу на російські компанії завжди можна знайти, — вважає Тулуб. — Потрібно сідати за стіл переговорів. Вони ж хочуть мати стабільний ринок, нехай зі своєї сторони роблять пропозиції».

Але й саме по собі підвищення нафтових цін, основним джерелом чого багато експертів вважають політику російських нафтових компаній, можна вважати «цікавою» пропозицією. Схоже, Україні вкотре просто нагадують про її енергетичну залежність і просять бути більш зговірливими як стосовно вступу до ЄЕП, так і з питання введення в дію нафтопроводу Одеса — Броди. І має безперечну слушність глава Фонду держмайна Михайло Чечетов, коли підіймає питання про необхідність обліку (в ході приватизації) глибини проникнення іноземних компаній у стратегічні галузі вітчизняної економіки. Отже, сьогодні не можна не пригадати «незлим» словом усіх тих «патріотів», хто спочатку доводив українські нафтопереробні заводи до ручки, а потім продавав їх за дуже прийнятною ціною. На жаль, усі ми дуже мудрі по шкоді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати