Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Куди йдуть шахтарські гроші?

01 липня, 00:00
Управління держслужби з питань боротьби з економічними злочинами торік виявило в Луганській області на об’єктах вугільної промисловості 219 злочинів, а за п’ять місяців цього року — вже близько 200. 

Що складніша ситуація на шахтах, то активніше йде розбазарювання грошей. В області навіть створено спеціальний відділ для боротьби зі злочинами в базових галузях, який займається переважно вугіллям.

Як повідомив заступник начальника управління з питань боротьби з економічними злочинами Володимир Симоненко, сьогодні в Червоному Промені розкручується справа про кілька мільйонів зниклих шахтарських грошей. У Перевальському районі міліція зацікавилася вельми дивною дружбою директорів шахт із місцевими «авторитетами». Як з’ясувалося, керівники визнали за потрібне охороняти свої підприємства від... самих же гірників. Як інакше можна пояснити цей факт? Але головне в іншому: на утримання численної варти використано 26 тис. грн. бюджетних коштів. Слідство вважає цей договір крадіжкою грошей трудового колективу. При арешті двох членів «охоронної групи» вилучено 12 тис. доларів, 1200 німецьких марок, 6 мільйонів російських рублів і три «іномарки».

У знов-таки у Червоному Промені на одній із шахт, де заборгованість у заробітній платі перевищила мільйон гривень, керівник переказує досить солідну суму, отриману з бюджету, на ремонт бази відпочинку в Криму, а гірники й далі працюють без оплати. В Антрациті розслідують кримінальну справу щодо директора шахти, котрий протягом двох минулих років продавав вугільні чеки осіб, звільнених із шахти, і викрав при цьому 300 тонн вугілля на суму близько 30 тис. грн.

Сьогодні прокуратура області розслідує 26 кримінальних справ проти посадових осіб підприємств вугільної галузі. Але їх розгляд у судах або невиправдано затягується, або їх загалом не розглядають.

На запитання шахтарів «Де наша зарплата?» є кілька варіантів відповідей. Найпопулярніший той, у якому ситуацію у вугільній промисловості пояснюють недалекоглядною економічною політикою наших державних мужів. І це правда, хоча вельми зручно для певної частини керівників, котрі намагаються скористатися загальним обуренням і тихцем «повирішувати» свої справи. Йдеться про приписки, хабарі, різноманітні шахрайства, словом, про те, що стало, на жаль, вельми прозаїчним явищем нашого життя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати