Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Граничну ціну поширили також на січень

Низка газопостачальних компаній знизила свої цінники «заднім числом»
10 лютого, 18:23

Гранична ціна газу 6,99 грн за кубометр, яку запровадили з лютого до кінця березня, несподівано стала актуальною ще й для січня. За даними інформаційно-консультаційного центру «ГазПравда», майже 30 газопостачальних компаній знизили січневу ціну, встановивши її на рівні граничної — 6,99 грн за кубометр. Раніше така ціна в них діяла лише з лютого. А в січні вартість газу в більшості зазначених компаній перевищувала 9,8 грн за кубометр. Ще п’ять компаній станом на 12.00 9 лютого встановили на січень ціну, нижчу від граничної — від 6,79 до 6,97 грн за кубометр. Натомість одна компанія, на противагу, підняла січневу ціну кубометра газу на 48 коп. — до 8,58 грн.

«У зв’язку з цим в особистих кабінетах споживачів могли утворитися переплата або ж борг за січень», — наголошується в огляді «ГазПравди».

Офіційних оголошень чи пояснень від уряду щодо зниження січневої ціни не було.

Але газопостачальні компанії одна за одною почали змінювати ціну в особових рахунках споживачів і на сайтах. Зрештою процес перетворився на своєрідне змагання: деякі компанії очікували на пропозиції конкурентів, а потім ставили ще меншу ціну. Нижче за 6,99 грн за кубометр, нагадаю, запропонували одразу п’ять постачальників.

«На підтримку ініціативи уряду щодо зниження ціни на газ з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року, компанія вирішила зменшити ціни для споживачів і в січні. Клієнти компанії платитимуть за спожитий у січні об’єм газу за ціною 6,86 грн за кубометр з ПДВ, без вартості розподілу (доставки)», — повідомила, зокрема, Газопостачальна компанія «Нафтогаз України».

За даними джерел «Дня», до рішення знизити січневі ціни заднім числом компанії «підштовхнули» в Офісі Президента.

МОЖЛИВІ НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ

Для споживачів такі новини виглядають як однозначно позитивні. Але фахівців зміна січневих цін «заднім числом» насторожила. На їхню думку, це — негативний сигнал для ринку, що обов’язково матиме наслідки в довготерміновій перспективі.

«Очевидно, що таке рішення зумовлено політичними домовленостями, а не економічними чинниками. Тому незрозуміло, які преференції отримає група гравців ринку, яка пішла на ці домовленості, адже це — начебто добровільна робота у збиток. Крім того, це — сигнал, що правила постачання можна порушувати (адже є чітка вимога щодо порядку публікації та дії ціни), — і за це нічого не буде. Якщо можна знижувати ціну, коли хочеш, то чому не можна підвищувати в потрібний момент? На жаль, ми не бачимо реакції регулятора — НКРЕ КП. Як далі незалежні постачальники можуть планувати свою роботу в таких умовах? Де-юре, у постачальників є право донарахувати споживачам кошти, адже ні правил постачання, ні договорів ніхто не змінював. Навряд чи це хтось робитиме зараз, але така загроза чи можливість для шантажу є», — пояснює координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі ОПОРА Тетяна БОЙКО.

Тобто за таку січневу економію споживачі, так чи інакше, заплатять із власної кишені чи державного бюджету, але вже після завершення опалювального сезону.

Нагадаємо, з лютого уряд встановив граничну ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Така ціна діятиме не довше ніж до 31 березня.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль неодноразово наголошував, що рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні.

ПОЛЕГШЕННЯ ДЛЯ ПІЛЬГОВИКІВ

Справді позитивні новини лютий приніс субсидіантам та пільговикам. Процедуру зміни постачальника газу для них суттєво спростили.

Міністерство соціальної політики України рекомендувало всім постачальникам запровадити електронну систему обміну даними і самостійно повідомляти органи соцзахисту про субсидіантів та пільговиків.

Якщо ваш постачальник налагодив таку систему обміну даними, то вам більше не потрібно буде особисто відвідувати чи повідомляти управління соціального захисту населення про зміну постачальника та щомісячну ціну газу. Наприклад, НАК «Нафтогаз України» повідомила, що в них така система вже працює, і їхнім клієнтам не потрібно повідомляти органи соцзахисту.

Отже, тепер у разі зміни постачальника людям досить буде просто зазначити, чи отримують вони субсидію або пільгу.

Далі компанія, до якої перейшов клієнт, сама передаватиме органам соцзахисту відомості про клієнтів пільгової категорії та ціни — до 20 числа кожного місяця.

Повідомляється, що міністерство довело до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення спрощену процедуру інформування про зміну постачальника для пільгових категорій населення та одержувачів субсидії, а також зазначило, що в умовах протиепідемічних заходів з метою запобігання поширення COVID-19 місцеві управління соціального захисту населення не повинні вимагати від одержувачів пільг та субсидій додаткового підтвердження або довідок про зміну постачальника.

«Субсидіанти й пільговики можуть безперешкодно змінити постачальника газу й отримати на ринку вигіднішу ціну на ресурс, що дуже важливо для менш забезпечених верств населення. Зміна постачальника газу не впливає на пільги та субсидії, які нараховувалися клієнту до цього. Процедура написання заявки і набір документів не відрізняються від загальних процедур зміни газопостачальної компанії. Під час подання заявки клієнт має лише зазначити наявність пільги чи субсидії», — наголошують у Нафтогазі.

Удосконалення цих процедур матиме позитивний ефект і для державного бюджету. Адже в разі переходу клієнтів до постачальника з вигіднішими цінами державні видатки на оплату субсидій зменшуються, тобто держава платить меншу ціну за газ компаніям, які надають комунальні послуги пільговим категоріям населення.

«Нафтогаз спільно з Мінсоцполітики постійно працюють над спрощенням процедури зміни постачальника газу для отримувачів пільг та субсидій. Для нас важливо, щоб подання заявки займало лічені хвилини й від клієнта не вимагалося ніяких додаткових дій чи документів. Відтепер УСЗН не повинні вимагати від споживачів підтверджувати особисто зміну постачальника і приносити додаткові довідки чи ще якісь документи. Це насправді полегшення для всього ринку — як для клієнтів, так і для постачальників та органів соцзахисту. Сьогодні зручність та вигода для клієнтів — основна рушійна сила для змін на відкритому ринку газу», — зазначив директор дивізіону «Роздрібний бізнес» групи «Нафтогаз» Максим РАБІНОВИЧ.


 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати