Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дикi танцi»

Тарифи: експерти «Дня» вважають, що критикувати Уряд потрібно. Але не «зліва», а «справа»
06 липня, 18:47
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Тарифним бунтом може закінчитись учорашній марш-протесту профспілок  під ВР. Такий перебіг подій прогнозує незалежний експерт Валентин Землянський. За його словами Мінсоцполітики вже заявляє, що 30% населення не зможуть платити. «Грубо кажучи, ризик неплатежів уже визнається на офіційному рівні. Якщо порахувати, то 60% отримають субсидії, 30% — не заплатять, і в нас залишається 10% платоспроможного населення, яке покриватиме ці тарифи. В чому логіка підвищення тарифів до того рівня, коли велика частина населення не в змозі їх оплачувати», — проаналізував Землянський.

Як відомо, понад тисячу людей, з’їхались учора до столиці, аби продемонструвати владі своє невдоволення тарифно-енергетичною політикою. Експерти не виключають, що «спонсором» приїзду протестувальників до парламенту стали фракції Радикальної партії Олега Ляшка та БЮТ, які напередодні ввечері оголосили про блокування трибуни ВРУ доти, доки влада не задовольнить низку їхніх вимог. «Ми вимагаємо створення ТСК із розслідування офшорних скандалів та зниження ціни на газ. Ми блокуємо роботу парламентської трибуни, поки не будуть задоволені наші вимоги», — заявив Ляшко. Крім того радикали з соратниками вимагають створення слідчої комісії з розслідування тарифів і зловживань у нафтогазовій сфері.

«Це ніщо інше, як намагання здобути політичний капітал в екстремально важких для громадян України умовах», — переконаний народний депутат України VI скликання Віктор Матчук. Він не підтримує вимоги політиків-»блокувальників». «На кістках не танцюють, і на чужому горі не заробляють», — говорить Матчук.

На думку експерта спеціальна комісія ВРУ, яку вимагають «радикали», «бютівці» і ті, що долучились до них — «свободівці» та позафракційні, потрібна була лише в тому разі, якби вона ставила за мету не «заклеймить позором» чинну владу ( хоча є за що), а більш корисні для країни речі. Першим і ключовим завданням цієї комісії, на думку експерта, мало б стати розібратися з вартістю природного газу в Україні. Після того як буде розкрита структура тарифу, на думку експерта, слід зменшити його шляхом виключення зовсім необов’язкових факторів. Найперше — вартість проведення геолого-розвідувальних робіт для різкого збільшення видобутку газу.  «Вважаю це корупційною річчю, тому що на ній будуть відмивати кошти. У підсумку, на цих розвіданих за наші з вами кошти родовищах все одно зароблятимуть кошти приватні структури — так робилось до цього часу, і нічого в країні не змінилося, щоб можна було сподіватися на інше»,  — пояснює Матчук. 

ЧОМУ ФРАНЦУЗИ НЕ ПРОТЕСТУЮТЬ ПРОТИ ВИСОКИХ ТАРИФІВ?

Екс-міністр енергетики Іван Плачков підтримує позицію Віктора Матчука, щодо розкриття структури тарифу. «Я маю честь працювати в енергетиці 40 років. Більш як двадцять — у «Київенерго». Тема тарифів червоною ниткою проходить  через усі 25 років незалежності України», — розповідає експерт. Але попри те, що вже поламано тисячі списів на полум’яних дискусіях, навести лад у цій темі так і не вдалося. А все тому, що практично жодна з діючих владних команд не зробила ключового, що, на думку Плачкова, потрібно було б: зробити прозорим тарифоутворення.

«Ми сьогодні формуємо тарифи на енергоресурси для природних монополій, які займаються тепло-, газо-, електро-, водопостачанням, які працюють в ринковій економіці, і діяльність яких стосується кожного громадянина, перше — ситуативно, друге — рефлекторно і, як правило, непрофесійно. Тому що для того, щоб формувати тарифи, нам потрібен енергетичний баланс країни, якого в нас нема. Ні одне міністерство, ні одне відомство, ні один державний орган сьогодні не відповість: скільки Україна споживає енергетичних ресурсів як первинних, так вторинних? Скільки вугілля ми споживаємо за рік? Скільки електроенергії? Скільки газу? Немає цієї інформації. Так само ми не знаємо: скільки у нас є власних енергоресурсів. Нам потрібно знати скільки ми споживаємо, і скільки виробляємо, після цього — визначити дефіцит і джерела та ціну його заміщення. І відповідно до цього приймаємо рішення: чи ми збільшуємо добування газу, чи його скорочуємо, збільшуємо добування вугілля, чи скорочуємо, і так далі. І лише після того як ми знатимемо собівартість цих енергоресурсів з врахуванням власного видобутку та імпорту, ми можемо встановлювати тариф», — говорить Плачков.

Експерт переконаний, що першим розібратися потрібно з тарифом на природний газ. «Ми сьогодні говоримо про підняття тарифів на тепло, електроенергію, виходячи з ціни газу 6800 гривень за тисячу кубометрів. Звідки ця цифра? Я її не розумію. Вона непрозора. Чому 6800? Тому що так визначив «Нафтогаз»? Сьогодні в НАК працює 170 тисяч осіб. Є такий відомий нафтопровід «Одеса — Броди», який повинен був качати 20 мільйонів тонн нафти, потім 5 по реверсу, а зараз взагалі нічого не качає. Його утримують? Люди працюють? Звідки вони отримують заробітні плати? З тарифів на газ. Чому я, оплачуючи спожитий мною природний газ, повинен утримувати нафтопровід «Одеса — Броди»?» — обурюється екс-міністр енергетики.

На думку Плачкова саме непрозірість тарифотутвореня є ключовою причиною зростання соціальної напруги в країні.

«Тарифи в  Європі теж високі. 30—40% свого доходу французи витрачають на оплату комунальних послуг. Чому я жодного разу за 25 років не чув, щоб «гарячі» французи, які, якщо їм щось не подобається, відразу виходять на вулицю з таким протестом, що нам і не снилось, обурювалися високим тарифам? А тому що вони знають за що і кому вони платять. Тарифи обґрунтовані і прозорі», — говорить Плачков.

Експерт пропонує уряду і Президентові зважитись на ініціативу прозорості: прийняти Закон, який визначатиме, що у природних монополій, діяльність яких стосується усіх громадян, не може бути комерційної таємниці, зобов’яже їх показувати що і за що купують обленерго, водоканали, ТКЕ. «Лише так нас можна переконати, що дійсно ці ресурси дорогі, і дійсно гроші, які ми платимо йдуть на наше енергозабезпечення», — підкреслює Плачков.

ГАЗ — ДЖЕРЕЛО ВИСОКОЇ СОЦІАЛЬНОЇ НАПРУГИ

Незалежний експерт у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики, який свого часу очолював Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів та Державну інспекцію з енергозбереження, і має допуск до державної таємниці України — Ігор Черкашин відверто дивується тим, що робить сьогодні українська влада у сфері енергетики. «Мене дивує як наполегливо наша влада провокує негатив проти самих себе. Це почалось давно. А з часів Януковича лише набирає обертів. Вони так завзято котять величезну брилу вгору, для чого? Щоб вона рано чи пізно зірвалася і задавила їх?» 

За словами Черкашина, спеціальна парламентська комісія, створення якої вимагають «радикали», «бютівці» та їхні соратники, однозначно потрібна. Питання її появи вперше повисло в інформаційному просторі після заяви віце-прем’єра Геннадія Зубка про те, що десятки мільйонів гривень в газовій галузі ділись невідомо куди.  Другим сигналом, що напруга зростає до критичної межі, за словами Черкашина, стала нещодавня заява Генерального прокурора України Юрія Луценка, який заявив, що половина грошей в газовій сфері дівається невідомо куди, і треба розбиратися, для кого і чому ми піднімали тарифи? «Уже цих двох заяв представників влади достатньо, щоб розпочати розслідування: що ж там все ж таки відбувається в енергетичній сфері?» — говорить Черкашин.  До слова, експерт не зміг відповісти, чому влада сама не ініціювала після таких заяв, відповідне розслідування, а віддала ініціативу своїм політичним опонентам — Ляшку і Тимошенко, так само як і — спрогнозувати, чим ця акція протесту закінчиться. «Можливо, буде знайдено компроміс, і влада піде на якісь поступки. А можливо — ні, все просто спуститься на гальма, а люди підуть на тихий італійський страйк — просто перестануть платити. «Усім же не «обріжуть» труби і провода, і колекторів на всіх неплатників не вистачить, щоб житло забрати. Та й складно спрогнозувати, як розвиватимуться події, коли до людини, яка є офіційним власником зброї (а таких в Україні вже зареєстровано півмільйона) поведе себе, коли до неї прийде неадекватний колектор?», — зауважує Черкашин.

СУБСИДІЇ — НЕЕФЕКТИВНІ

Відтак з суто економічної тема тарифів стала гострим політичним питанням. І система компенсації у вигляді субсидій зазнала краху. «2/3 країни не можуть отримувати субсидії. Це — нонсенс. Є абсолютно очевидна проблема неефективного використання бюджетних коштів «в особливо крупних розмірах» Ніякий МВФ на це гроші не дасть!», — наголошує Черкашин. До слова, експерт  зауважив, що з закритих джерел йому відомо про те,  що віце-прем’єр Павло  Розенко доповів: субсидії, по суті, стимулюють неефективне використання енергоресурсів.

Буквально вчора «День» отримав підтвердження цій сенсаційній інформації. Пресс-служба  ПАТ «Львівгаз» повідомила: за підсумками опалювального сезону споживачі Львівщини, які отримували державну допомогу, в середньому використовували вдвічі більше газу, аніж ті, хто її не отримував.

Заступник директора Центру досліджень енергетики Дмитро Васильєв переконаний для того, щоб задовольнити вимоги, які висувають «блокувальними» зовсім не потрібно блокувати парламент. Ба, більше: парламент навпаки має працювати і ухвалювати закони. І першим однозначно слід приймати Закон про НКРЕ КП. «Щоб зробити тарифоутворення більш прозорим, щоб була зрозуміла формула, за якою складається тариф. Тоді запитання до Ляшка і Тимошенко: а може, давайте спочатку прийміть закони, які вплинуть на тариф, і лише потім скликайте «третій майдан»?» —  підсумовує Васильєв.

ДО ТЕМИ!

Разом із представниками КМУ провели зустріч із лідерами фракцій і груп ВР. Під час зустрічі ми досягли попередньої згоди про створення робочої групи для аналізу ціноутворення на газ в Україні... Нам усім потрібно боротися не за зниження тарифів, які вбивають взагалі все господарство, а за підвищення доходів людей. Над цим потрібно концентруватися, адже ціна на газ, яка встановлена в Україні, є ринковою. Коли є єдина ціна на газ і для видобутку українського газу, немає підстав для оборудок та корупції, — написав учора в Facebook прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати