Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Доки до Путіна йтимуть гроші за нафту… доти він може фінансувати війну»

Провідні країни світу розпочали консультації щодо впровадження ембарго на імпорт російських енергоносіїв
07 березня, 18:09

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до транснаціональної корпорації Shell у зв'язку із таємною закупівлею російської нафти.

«Мені сказали, що Shell вчора без широкого розголосу купила російську нафту. Одне питання до Shell: невже російська нафта не пахне українською кров'ю для вас? Я закликаю усіх свідомих людей в усьому світі вимагати від багатонаціональних компаній розірвати усі ділові зв'язки з Росією», - написав Кулеба у своєму мікроблозі в Твіттер.

Таку реакцію голови МЗС України викликала інформація від Bloomberg про те, що компанія Shell купила партію російської нафти Urals із рекордною знижкою. Так, за барель заплатили 28,45 долара. При цьому вантаж купили з доставкою. Прикметно, що угода відбулась після того як Shell поряд з іншими крупними нафтотрейдинговими компаніями заявили про відмову купувати сиру нафту в РФ.

Своє рішення в компанії вже пояснили.

«Вчора ми ухвалили складне рішення про придбання вантажу російської сирої нафти. Наші НПЗ виробляють бензин та дизельне паливо, а також інші продукти, якими щодня користуються люди», – повідомила компанія в офіційній заяві.

Shell пояснила, що в умовах відсутності безперебійних поставок сирої нафти на НПЗ енергетична галузь найближчими тижнями не зможе забезпечити стабільного постачання необхідних товарів по всій Європі.

«Вантажі з альтернативних джерел не зможуть прийти доволі швидко, щоб уникнути перебоїв із постачаннями», – зазначили у компанії.

Крім того, компанія запевнила, що продовжить обирати альтернативи російській нафті «скрізь, де це можливо», проте на її заміщення потрібен час. У компанії пообіцяли спрямовувати прибуток, отриманий завдяки російській нафті, до спеціального фонду, кошти з якого можуть бути спрямовані на допомогу населенню України.

Насправді енергетика – чи не найскладніший сектор для санкцій.

Не даремно, коли адміністрація Байдена та її партнери складали проєкт відключення Росії від SWIFT, вони старанно стежили, щоби під санкції не потрапили фінансові транзакції за енергоносії. Із системи SWIFT виключили сім російських банків. Але Сбербанк та Газпромбанк, які обслуговують платежі за експорт російського газу, до цього списку не увійшли.

Нафтові санкції можуть зашкодити  не лише РФ, але й Заходу.

Росія – третій за величиною виробник нафти у світі після США і Саудівської Аравії. Вона зазвичай експортує близько 7,5 млн барелів нафти на добу. З них щодня постачає 2,5 млн барелів нафти до ЄС та пів мільйона барелів до США.

Через припинення поставок і так високі ціни зростуть. Але якщо брак заповнити з інших джерел, наприклад, збільшенням видобутку нафти членами ОПЕК, теоретично дефіцит пропозиції можна ліквідувати за кілька місяців.

Обнадійливо для нас в Україні виглядає те, що у своїх публічних виступах президент США Джо Байден, вже готує американців до того, що подальші санкції проти Росії можуть вдарити по них.

А держсекретар США Ентоні Блінкен у неділю в ефірі CNN відверто заявив, що США працюють зі своїми союзниками в Європі над вивченням можливості заборони імпорту російської нафти.

«Щодо нафти, російської нафти, я вчора розмовляв телефоном з президентом та іншими членами кабінету саме з цього приводу, і зараз ми говоримо з нашими європейськими партнерами та союзниками, щоб скоординовано подивитися на перспективу заборони імпорту російської нафти, переконавшись, що на світових ринках, як і раніше, є відповідні постачання нафти», - сказав він.

Тим часом на тлі самих тільки розмов про ембарго 7 березня ціна на нафту вже побили історичний рекорд сягнувши позначки в 139 доларів за барель. Востаннє таке зростання було зафіксовано в 2008 році.

За нинішньої   ціни Росія може отримувати щоденно більше одного мільярда доларів (1,0425 мільярда доларів США). У річному вимірі це 380,5 мільярда доларів.

За словами президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайла Гончара, в західних ЗМІ інформація про рекордне зростання вартості нафти ніби підштовхує до того, що нафтове ембарго проти Росії не буде ефективним, бо не буде повним (Китай точно не підтримає ембарго). Ціновий стрибок сприятиме збільшенню доходів РФ, а відповідно війна принесе путінському режиму додатковий запас міцності.

«Насправді проблеми немає. На рівні США - ЄС - національні уряди країн Заходу потрібно негайно прийняти рішення, що в Росію в якості оплати за енергоносії будуть надходити кошти за справедливою, а не ринковою ціною - $1/барель та $1/1000 куб.м.  Решта коштів від ринкової ціни мають спрямовуватись на спецрахунок Центробанку ЄС для прямої підтримки України, а також накопичуватися для майбутнього фонду виплати репарацій РФ Україні. Як справедливо зауважив президент України «коли хтось втрачає розум, треба втратити страх і забути про комерцію. Треба захищатися. Треба бути моральними. І державам, і компаніям», - коментує Гончар.

«Скільки років українські експерти попереджали про небезпеку залежності країн Європи від російських енергоносіїв. Про те що ця зброя в кінці кінців запрацює й знищить усі комерційні мрії наших партнерів із ФРН та інших країн ЄС. Нам відповідали, що РФ надійний економічний партнер, а газопровідні проєкти - тільки комерція. На українців дивилися як на неадекватів. Ну що багато прибутків отримали від ПП-1 та ПП-2 ?», - доповнює слова Гончара директор енергетичних програм Центру Разумова Володимир Омельченко.

В уряді Польщі теж вважають, що єдиний спосіб зупинити війну, яку почала РФ, – це повне ембарго на всі енергоносії з Росії. Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський, передає «Укрінформ».

«Доки до Путіна йтимуть гроші за нафту, газ, вугілля, але ключовою тут є нафта, доти він може фінансувати війну. Тому ми й надалі закликатимемо, вестимемо переговори і боротимемося за те, щоб були запроваджені повні санкції на всі енергоносії, повне ембарго», – сказав він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати