Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба проти Північного потоку-2 триває

США готуються завдати нового санкційного удару по одіозному газогону Кремля
23 вересня, 15:42

Американські санкції таки мають шанс зупинити російський обхідний газопровід Північний потік-2. Навіть після того, як росіяни офіційно повідомили про завершення його будівництва. Газогін ще має пройти доволі тривалу процедуру сертифікації. І саме на цьому етапі США можуть зупинити проект.

Палата представників Конгресу США прийняла правки до оборонного бюджету, які містять обов’язкове накладення санкцій на Північний потік-2.

Тепер черга за Сенатом. Його рішення очікують уже за місяць. А остаточне голосування за увесь закон має відбутися в листопаді-грудні.

Внесені зміни зобов'язують президента США запровадити санкції проти всіх осіб та компаній, що причетні до діяльності та будівництва Північного потоку-2.

При цьому поправка не дозволяє звільняти від санкцій під різними приводами, наприклад, в інтересах нацбезпеки. Саме такий механізм Білий дім використав нещодавно.

Тобто оператор газогону – Nord Stream 2 AG – нарешті може опинитися під жорсткими санкціями, яких йому пощастило уникнути цього року.

«На жаль, адміністрація Байдена відразу після інаугурації у січні цього року вирішила скористатися своїм правом зробити виняток (waiver) із законодавства про санкції для оператора Північного потоку-2 з дивною аргументацією (з міркувань національної безпеки), - зауважив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. - Ми продовжуємо переконувати адміністрацію США, що якраз із міркувань національної безпеки США, Європи, України, всього вільного світу потрібно терміново накласти ці санкції. Є позитивні зрушення. Але паралельно ми ведемо роботу з Конгресом США, законодавчою гілкою влади, щоб зміни у законодавстві закрили можливість для надання таких виключень з санкцій. Позицію України підтримала палата представників Конгресу США. Тепер черга за Сенатом, другою палатою Конгресу США. Дякую всім, хто бореться проти Північного потоку-2, проти використання газу режимом Путіна як зброї проти України і проти Європи. Давайте тепер дотиснемо спільними зусиллями!».

На думку фахівців, нові, обов’язкові санкції США мають чудовий шанс унеможливити сертифікацію й відповідно сам запуск Північного потоку-2.

«Шанси на те, що цей газопровід запрацює в комерційному режимі в найближчий час, не такі вже й високі. Це гарна новина», - вважає Юрій Вітренко.

А голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій Щербенко додає: новий санкційний етап свідчить про підтримку України в Вашингтоні. «Саме з допомогою наших американських партнерів майже 2 роки тому нам вдалося призупинити будівництво Північного потоку-2. Якби не ті перші санкції, обхідний трубопровід Кремля міг би вже працювати на повну. Але цього не сталося. На жаль, росіянам таки вдалося фізично добудувати трубу власними силами. Проте ми ще маємо шанси зупинити процес на етапі сертифікації. І обов’язковість санкцій США проти Північного потоку-2 додасть нам упевненості на цьому шляху», - переконаний він.

Водночас у Нафтогазі нагадують: Кремль нині відверто шантажує Європу штучним дефіцитом газу й як наслідок – рекордними цінами, що перевищували 900 доларів за тисячу кубів.

«Вони поглиблюють дефіцит газу в Європі, наприклад, скоротивши транзит через Україну в півтора рази. Як наслідок - ціни на газ в Європі б’ють рекорди. У такій ситуації Кремль каже: хочете більше газу, дайте нам запустити Північний потік-2. Ми викриваємо цей шантаж. Ми показуємо невідповідність європейському законодавству. І справжні партнери України у Конгресі США допомагають за рахунок санкцій як підстраховки, щоб Північний потік-2 не запрацював через такий шантаж з боку Кремля», - пояснює Юрій Вітренко.

Чи можливо подолати дефіцит газу в Європі? У Нафтогазі переконані, що так. Для цього Газпром має терміново збільшити транзит через Україну.

Натомість у Росії відверто заявляють, що для збільшення транзиту через Україну європейські споживачі спершу мають купувати більше «блакитного палива».

«Наскільки нам відомо, ми зараз близькі до історичного максимуму за обсягами постачань газу європейським покупцям, - зазначив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. - Російська сторона на 100% і навіть більше виконує зобов'язання перед європейськими споживачами. Щоб збільшити обсяги постачань газу, наприклад, після 2024 року через Україну, потрібно відповідно збільшити обсяги газу, купленого в Європі».

Утім, Юрій Вітренко переконаний, що Кремль лукавить.

«І це легко перевірити. Для цього Газпром має прямо зараз почати на своїй електронній платформі виставляти своїм європейським контрагентам пропозицію газу з точкою передачі на кордоні РФ-Україна (газовимірювальна станція Суджа). Тоді європейські контрагенти Газпрому зможуть самі забронювати транзит через Україну. На нашій стороні якраз проблем точно немає, у нас все відкрито і доступно, - наполягає глава Нафтогазу. - Мало того, той факт, що Газпром це не робить, якраз вказує на те, що він зловживає своїм домінуючим становищем на європейському ринку, штучно обмежуючи пропозицію і фактично блокуючи доступ третіх сторін до транзитних газопроводів. Тобто Газпром не грає за європейськими правилами, і Кремль продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти Європи і проти України».

У Нафтогазі попереджають: якщо Північний потік-2 все ж запустять, у Європі не стане більше газу. Відповідно, нижчих цін також не буде.

«Газпром після запуску Північного потоку-2 може обсяги, які зараз йдуть через Україну, перевести на цей новий газогін. І тому газу більше не стане, просто зміниться маршрут. Так, за поточним контрактом Газпром має платити за 40 млрд кубометрів транзиту через Україну. Путін каже, що вони будуть виконувати вимоги контракту. Але ці вимоги - «качай або плати». Тобто можна платити, і не качати. Тому фізичних обсягів транзиту може і не бути з запуском Північного потоку-2», - пояснює Юрій Вітренко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати