Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бактерії замість колишніх нітратів

14 серпня, 00:00

Ідею вирощування врожаю без азотних добрив навіть сьогодні багато хто вважає абсурдною. І все ж, уже близько трьох років на дослідних полях Київської області без цих самих добрив збирають високий урожай гречки, ячменю, озимої пшениці, томатів, кабачків та кукурудзи. Вся рослинна продукція - екологічно чиста, без нітритів та нітратів, що лякають нас.

Щоправда, аграрії запевняють, що правильне застосування хімічних засобів для обробки сільськогосподарських рослин нешкідливе, а всі лиха - від недотримання технології. Як приклад часто наводять найчистішу країну Європи Нідерланди, де на гектар припадає близько 700 кг хімічних добрив. Проте, вчені всього світу (зокрема й голландські) вже багато років шукають альтернативу хімічному підживленню рослин.

Особливо важливі ці дослідження для України, оскільки на більшості забруднених радіонуклідами територій не рекомендують застосовувати хімікати. Але навіть звичайний кабачок у кращому разі виросте кволим. Добрива потрібні. Але які?

Своє розв'язання проблеми запропонували вчені Інституту молекулярної біології та генетики НАН України - фахівці в галузі біотехнологій. Кілька років тому в зернах дикого рису вони виявили бактерії, здатні "видобувати" такі необхідні рослинам азот просто з повітря. Взагалі таких бактерій існує велика кількість. На основі деяких створено як у нас, так і за кордоном різні біопрепарати. На практиці всі вони дають невеликий ефект. А винайдені українськими вченими бактерії - ендофіти - пасують багатьом рослинам і сміливо конкурують зі своїми родичами з природного середовища. Результатом 10-річних досліджень став біопрепарат, що дістав назву "Дует" (очевидно через те, що він базується на використанні двох бактерій, які доповнюють одна одну корисними для рослин властивостями).

Діє "Дует" просто.

Коли зернятко починає рости, в нього проникають бактерії й поселяються в міжклітковому просторі. Розмножуючись, вони частково виходять назовні й розвиваються на корінні рослин. Це дає великі переваги. Що, наприклад, відбувається з молодими пагонами, коли несподівано настає посуха? Звичайно, вони гинуть. А якщо їх попередньо обробити "Дуетом", то пагони не лише не загинуть, а й дадуть добрий урожай. Показовою в цьому розумінні є гречка. З біопрепаратом вона не боїться ні посухи, ні дощів, ні холоду.

Для рослин біопрепарат абсолютно нешкідливий. За його допомогою можна вирощувати екологічно чисті продукти для дитячого харчування навіть на забруднених землях. Як показали дослідження, після обробки рослин "Дуетом" рівень нітратів у них зменшується в 10-100 разів, а радіоцезію стає менше в 2,5 рази. Завдяки здатності затримувати азот, виділяти біостимулятори, антимікробні речовини й живити мінералами, "Дует" поліпшує розвиток рослин і захищає їх від хвороб. У результаті врожайність підвищується в середньому на 15-30%. Якщо взяти окремі культури, то цифри - ще вищі. Помідорів замість звичних 23 центнерів з гектара можна зібрати 56,8, кабачків - замість 6 - 10, гречки - не 8, а 12,3 ц/га тощо. Так само - з зерновими. При цьому кількість білка в зернах кукурудзи, ячменю чи пшениці збільшується приблизно на 7 - 10%.

Виробництво нового біопрепарату просте й нешкідливе. Тиражувати його зможуть навіть у маленьких сільських лабораторіях, а як посуд, у крайньому разі, можна використати й звичайне відро. Єдина складність полягає в тому, аби встигати обробити рослини свіжими активними бактеріями, а не згаслими та засушеними.

Сьогодні роботу з упровадження нової біотехнології виконано на 90%. Уже доведена нетоксичність "Дуету" для тварин, бджіл і дафній. Залишилося довести його нешкідливість для риб, водоростей і водяних хробаків. На це й на всі бюрократичні формальності знадобиться ще близько 5000 доларів США.

Якщо нічого не завадить, то 1998 року кожна сільська лабораторія зможе одержати дешевий, безпечний і зручний у застосуванні біопрепарат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати