Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Америку закривають

13 червня, 00:00

Сталося найгірше: Міністерство торгівлі США прийняло рішення про введення антидемпінгового мита на імпорт плоского прокату, виробленого на українських металургійних комбінатах. Сталося це всупереч оптимістичним сподіванням, що були спричинені попередніми висновками Комісії з міжнародної торгівлі США, яка трохи більше місяця тому не вбачала шкоди для американської промисловості від імпорту стального листа з України, Росії, Китаю та ПАР.

Позитивний для українських металургів результат антидемпінгового процесу в Сполучених Штатах (а слідом за ним, як правило, й у решті світу) безпосередньо залежить від визнання американською стороною України як країни з ринковою, у крайньому випадку, з ринковоорієнтованою економікою. Не зважаючи не тільки на можливість підвищити таким визнанням імідж держави в очах світової спільноти (а також уникнути проблем зі вступом до ВТО???), а й на важливість для нас експорту чорних металів, що приносить чверть усієї валютної виручки країні, український уряд обмежується пасивним співпереживанням. У першу чергу це стосується Міністерства зовнішньоекономічних зв'язків та торгівлі, а також Міністерства промисловості, які на першому етапі процесу, що розпочався в листопаді минулого року, і був порушений, до речі, проти України як держави, а не проти окремих підприємств, навіть не взяли в ньому участі. Про те, щоб застосувати політичні заходи і відстояти ринковий статус держави говорять лише виробники, на яких чиновники з самого початку спокійнісінько повісили ярлик "постраждалих".

Від запровадженого Мінторгом США попереднього мита українські металургійні гіганти справді постраждали більше від усіх: Маріупольський комбінат ім. Ілліча отримав мито в розмірі 177%, комбінат "Азовсталь" - 100%, решта українських виробників - 238%. Інші країни, що брали участь у розслідуванні, "покарані" значно меншою мірою. Можливо, що остаточні ставки мита після завершення процесу будуть дещо нижчі, але жорстка позиція Мінторгу США щодо країн із неринковою економікою очевидна.

Хоча начальник головного управління чорної металургії Мінпрому Олександр Ревякін у розмові з кореспондентом "Дня" стверджував, що йдеться лише про втрату якихось ринків, а не про погіршення стану металургійних підприємств, не важко передбачити такі наслідки: величезний і перспективний американський ринок, скоріш за все, буде закритий для нас - це перше, зі США, напевне, візьмуть приклад інші країни, в яких мають місце антидемпінгові процеси проти України - це друге. Цього вже цілком достатньо для падіння рентабельності та обсягів виробництва, а також втрати інвестиційної привабливості вітчизняних металургійних підприємств.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати