Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За «світлу науку»

У Вінниці відкрили меморіальну дошку на честь академіка Заболотного
25 листопада, 11:52

Три історичні ювілеї відзначає цього року Вінницький медичний коледж імені академіка Заболотного. Це 95 років від дня заснування закладу, 50 років від дня присвоєння коледжу імені видатного вченого Данила Заболотного та 150-річчя від дня його народження. З цієї нагоди студенти і викладачі вирішили зробити місту подарунок і встановити на вулиці, яка має ім’я академіка Заболотного, пам’ятну дошку на його честь. Облаштували її на фасаді житлового будинку, поруч із продуктовим магазином спеціально, щоб кожен перехожий, ідучи за покупками, згадав про видатного земляка.

«Вінницький медичний коледж імені Заболотного — один із найстарших подібних закладів в Україні. Його історія бере початок з 1921 року, коли у Вінниці були відкриті акушерські курси. За 95 років неодноразово змінювався його статус: курси, школа, медичний технікум, медичне училище, але заклад завжди тримав високу планку, бо має ім’я видатного мікробіолога Дмитра Заболотного. Це велика честь і для студентів, і для викладачів, — каже директор Вінницького медичного коледжу Іван Андрієвський. — Цього року, вшановуючи його пам’ять, 150-річчя від дня народження, вирішили встановити меморіальну дошку на вулиці, яка названа його ім’ям. До кожної ювілейної дати Данила Кириловича ми проводимо гарні справи, і так буде й надалі, бо це наш уклін йому за вчення».

Створив меморіальну дошку на честь Заболотного вінницький скульптор Василь Слободянюк. Він витесав на мармурі білий образ академіка, що символізує його світлу науку та сотні врятованих пацієнтів. Кріпиться дошка до чорного граніту, який означає скорботу за видатним вченим. У майбутньому композицію планують доповнити українським орнаментом, щоб передати сакральний зв’язок поколінь, і встановити інформаційні таблички про життя і досягнення видатного земляка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати