Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виклик для саперів

Чому розмінування на Донбасі розтягнеться щонайменше на десять років
09 лютого, 11:44
ФОТО TEHNOPOLIS.COM.UA

Україна увійшла у список 40 країн  з мінною забрудненістю. Сім тисяч квадратних кілометрів — такою є площа замінованих територій на Донбасі. На сьогодні розмінування проходить дуже повільно — розміновано тільки 260 кілометрів, 3,5% від всіх територій. Фахівці вважають, що на розв’язання проблеми піде не один десяток років. Саме тому експерти говорять про «гуманітарне розмінування», яке включає політичну, економічну, гуманітарну та соціальну складові. Його мета — зробити заміновану територію безпечною для господарської діяльності.

«Сьогодні на Донбасі працює 64 групи Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Міноборони, — розповідає директор профільної компанії розмінування Володимир ПЕТРАЧЕНКОВ. — Взагалі процес розмінування буде складний, довготривалий і серйозний. Україна увійшла до першої п’ятірки країн за складністю розмінування — разом з Афганістаном і Ліваном. Наша складність у тому, що до нас прилітають прострочені боєприпаси, 10% яких не вибухають. Це велика проблема для саперів. Друга проблема в тому, що Росія не є підписантом конвенції про заборону використання протипіхотних мін, тож їх дуже багато, працювати з ними складно».

Спеціалісти стверджують, що для початку роботи в напрямку гуманітарного розмінування Україна має створити законодавчу базу, а саме — доопрацювати й ухвалити закон про протимінну діяльність. Сьогодні є кілька варіантів такого законопроекту, й експерти сподіваються, що цього року один із них приймуть. Такий закон дозволить залучати кошти донорів, а це вкрай важливо, бо розмінування є дуже дорогим процесом.

«За попередніми оцінками ООН, розмінування в Україні займе щонайменше десять років. Для порівняння: в Хорватії цей процес триває вже 19 років, в Азербайджані — 17. За приблизними оцінками експертів, вартість цього становитиме 500—600 мільйонів доларів, — говорить Олександр ДІЧЕК, президент громадської організації «Міжнародна антитерористична єдність». — У 2015 році Президент України підписав указ про призначення головним органом з протимінної діяльності Міноборони. Я думаю, що треба розподілити зусилля: Міноборони та ДСНС можуть і повинні проводити оперативне розмінування коштом бюджету, а розміновувати території у власності громад повинні за рахунок донорів, це  буде ефективно і прозоро».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати