Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Врятуй Землю від спраги

В Україні долучаються до європейської кампанії задля захисту водних ресурсів
12 жовтня, 12:02
ФОТО WIKIPEDIA.ORG

Всесвітній фонд природи (WWF) в Україні долучився до загальноєвропейської медійної та онлайн-кампанії #ProtectWater, #ЗахистиВоду. Її ініціювало авторитетне європейське об’єднання Living Rivers Europe, підтримку висловили близько 100 європейських НГО. 

Як пояснюють у WWF в Україні, головна мета кампанії #ProtectWater — залучити якнайбільшу кількість європейців до громадських консультацій Європейської комісії з приводу виконання вимог Водної рамкової директиви ЄС (ВРД ЄС), які триватимуть до 4 березня 2019 року. Наразі публічні консультації є єдиною можливістю для широкого кола людей вплинути на процес перегляду цього законодавчого акту. Необхідно змусити владу європейських країн залишити основні вимоги цього закону щодо збереження прісноводних ресурсів без змін.

Європарламент прийняв Водну рамкову директиву 2000 року. У WWF в Україні зазначають, що це один із найбільш інноваційних законодавчих актів ЄС. Відповідно до його вимог, держави-члени Євросоюзу юридично зобов’язуються підтримувати переважну більшість своїх водних об’єктів, включаючи підземні води, та повернути їх до найкращого стану до 2027 року. Розробники цього документу збалансували екологічні, соціальні та економічні вимоги, але чимало держав-членів ЄС ігнорують їх, що негативно впливає на джерела прісної води.

Тому, додають у WWF в Україні, ініціативне об’єднання Living Rivers Europe вирішило змусити уряди європейських країн дотримуватись вимог ВРД.

Питання стосується не лише країн-членів ЄС, а й України, бо відповідно до законодавчих змін, ухвалених у 2016 році, розпочалося впровадження положень ВРД ЄС у Водний кодекс України і загалом у практику управління водними ресурсами країни.

«Водна рамкова директива підтверджує необхідність збереження прісноводних екосистем задля забезпечення благополуччя населення європейського континенту, — зазначає Ольга ДЕНИЩИК, керівниця прісноводного напрямку WWF в Україні. — В унісон з концепцією ВРД звучить й амбітна кампанія WWF — Living Rivers, що звертає увагу на важливість збереження та відтворення природного стану річок. Лише за умови, що річки залишатимуться вільнотекучими, вони будуть здатні не лише зберегти скарбниці свого біорізноманіття, але, у прямому сенсі, втамувати спрагу майбутніх поколінь».

Більше інформації про кампанію можна знайти на сайті www.livingrivers.eu

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати