Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відчути дух епохи

У галереї «Мистецький простір» у Львові відкрилась виставка «Невідомий Шашкевич. Одкровення...»
04 грудня, 11:49
ФОТО АВТОРА

Виставка, ініціатором якої стала заслужений працівник культури України та довголітній директор Музею «Русалка Дністровая» у Львові Галина Корнєєва, дає змогу не тільки ближче познайомитися з Будителем Галичини, видатним українським письменником і священиком Маркіяном Шашкевичем, але й відчути його дух, його епоху. Як?

Усі, хто прийшов на відкриття виставки та хто її відвідуватиме надалі, мають змогу помолитися біля тих самих ікон, перед якими колись молився Маркіян Шашкевич, торкнутися старих церковних книг, яких, можливо, торкався отець Маркіян Шашкевич, адже вони привезені з тих церков Львівщини, де він служив парохом. Оригінальність і цінність цієї виставки якраз у тому, що на ній зібрані цікаві експонати часів Маркіяна Шашкевича. Це не є якісь шедеври світового значення, а прості народні ікони — церковні й домашні, які були поширені в Галичині в той час.

Відкриття цієї виставки у «Мистецькому просторі» збіглося з проведенням у «Львівській політехніці» наукової конференції, присвяченій 170-річчю «Собору руських учених», видатної події в Галичині в часі «весни народів» 1848 року, до якої були причетні соратники і близькі приятелі Маркіяна Шашкевича Яків Головацький та Микола Устиянович. Це був перший просвітницький з’їзд у Галичині, скликаний Головною Руською Радою, який накреслив широку програму організації української науки і народного шкільництва, схвалив утворення «Общества просвіщення народного», обговорював питання української літературної мови тощо. На секційних засіданнях було вироблено пропозиції про заснування господарського та історичного товариств, охорону пам’яток історії та культури, видання популярного підручника історії України. Це було у Львові 170 років тому, а нинішня виставка у галереї «Мистецький простір» ще раз нагадала галичанам про цю подію, про її значущість для утвердження української культури і мови в Галичині.

Виставка «Невідомий Шашкевич». Одкровення...» триватиме до 21 грудня цього року, а вже через два дні у цій галереї відриється передріздвяна виставка «Там Ангели чудяться».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати