Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Києві обирають голову НСТУ

«Не може бути Суспільного ТБ без довіри... суспільства», — Гліб Головченко
10 квітня, 11:51

«10 квітня 2017 року — історичний день для української журналістики, для ствердження цінності свободи слова в Україні», — так трохи пафосно написала ведуча «Громадського радіо» Наталія СОКОЛЕНКО на своїй сторінці у «Фейсбуці». «Суспільне має користуватися довірою та повагою і мати надзвичайний вплив. А рейтинги це для комерційних каналів...» — поділився думками про завдання нового мовника генеральний продюсер каналу «ТАК-TV», секретар НСЖУ Гліб ГОЛОВЧЕНКО. За темпами обговорення в соціальних мережах та блогосфері тема майбутнього Суспільного ТБ у понеділок, 10 квітня, поступалася резонансом лише заяві про звільнення з посади голови НБУ Валерії Гонтаревої. Десятки журналістів та медіа-експертів, політиків і громадських активістів уважно стежили упродовж дня за роботою засідання наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України із обрання голови цієї телерадіокомпанії. Нагадаємо, що раніше керівники НТКУ (нині — НСТУ) — призначалися урядом. Тож інтерес викликав «дебют» виборів керівництва каналу у форматі обрання Наглядовою радою, яка складається із представників фракцій політичних партій у Верховній Раді та представників громадянського суспільства.

«Фактично, якщо говорити відверто, ми маємо двох потужних кандидатів — Аласанію і Наливайка, — прокоментував Гліб Головченко. У них чіткі і зрозумілі програми, і здається вже готові команди... Але, на мою думку, у презентаціях треба більше уваги приділяти змісту, а не формі. Можна довго і гарно розповідати про плани створення каналу, але без довіри суспільства нічого не вийде. Треба простою мовою пояснити, що це буде за канал і навіщо він потрібен. Відповідно, уже зараз всі українці мають розуміти, який канал для них створюють, якою буде концепція, скільки громадяни за цей канал платитимуть і чи не матимуть політики на нього впливу? Сьогодні ми створюємо Суспільне ТБ в одній з найбільших європейських країн, і це точно історична подія. Головне зараз — в черговий раз не проґавити шанс створити професійний і незалежний мовник. Потрібен контроль і тиск суспільства».

«На дебатах мені здалося, що кандидати були аж занадто спокійними, я не відчула боротьби, з чого зробила висновок — вони розчаровані тим, що питання вже, можливо, вирішене, — коментує Наталя Соколенко, яка напередодні на «Громадському ТБ» провела дебати кандидатів. — Але тут думки щодо значення манери виступів розділилися. Деякі кандидати і свідки процесу сказали, що це, навпаки, взірець нормальної дискусії, коли опоненти спокійно ведуть бесіду, не епатують, не б’ються. Але в мене через їхню стриману поведінку і відсутність запалу склалося інше враження. Я хочу вірити, що реальний конкурс відбудеться і боротьба буде обов’язково — хоча б зараз, під час засідання, якщо не на дебатах. Закон про обрання голови НСТУ передбачає два тури виборів. Якщо на першому турі кандидат не набирає дев’ять голосів, оголошується другий тур. І знову наглядова рада має заслуховувати кожного кандидата, ставити питання на голосування і так далі. Процедура дуже складна. Так, старт Суспільного не ідеальний і трохи контроверсійний. Якого б голову Суспільного телебачення не обрали, з ним треба працювати, контролювати його вчинки, подавати проекти. Адже всі слоти для програм будуть виставлені на конкурс — якщо хтось робить класну ранкову, вечірню програму чи ток-шоу, і вона відповідає стандартам мовлення, може подати заявку, перемогти і виходити в ефір. Це не завдання однієї людини, яка буде обрана, а завдання всього суспільства, передусім журналістів, експертів, активістів — разом контролювати мовника. Тут перспектива одна — наскільки ми готові вкласти свої зусилля і час, настільки й отримаємо Суспільне мовлення».

На момент підписання номеру до друку засідання наглядової ради НСТУ ще тривало. За розвитком ситуації стежте на сайті «Дня» (day.kyiv.ua) та в наступних номерах газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати