Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Русский мир» знову у школі?

Парламент розглядатиме законопроєкт про продовження російськомовного навчання ще на три роки
15 липня, 11:23

У четвер на розгляд парламенту буде винесено законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти». Автор – нардеп Максим Бужанський. На його думку, варто змінити деякі норми закону про освіту, котрі дискримінують російськомовне населення. Нагадаємо, за освітнім законом учні, які не належать до однієї з національних меншин країн Європейського Союзу, зобов’язані перейти на навчання суто українською мовою у 2020 році, а учні, які належать до національних меншин країн Європейського Союзу, повинні виконати аналогічну норму аж у 2023 році. Законопроєкт Бужанського пропонує подовжити термін права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не належить до країн Європейського Союзу, до 1 вересня 2023 року. Фактично ідеться про дозвіл навчати дітей російською мовою ще три роки.

Як описував у «Фейсбуці» народний депутат Микола Княжицький, винести цей законопроєкт у зал запропонував очільник партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підтримав і висловив бажання розглядати його у четвер, у день 30-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України. «Це глум і над нашою мовою, і над нашою Державою!», - наголосив Княжицький.

Законопроєкт Бужанського не підтримало Міністерство фінансів, оскільки його реалізація потребує додаткових видатків із бюджету. Освітній процес російською мовою мав завершитися цього року, якщо цей час відтермінувати, знову доведеться друкувати посібники та навчальні програми. За розрахунками Міністерства освіти і науки України, на це знадобиться 56,8 мільйонів гривень. Міносвіти теж не підтримує зазначений законопроєкт. Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики радить депутатам його відхилити.

І справа не лише в коштах, а в статусі української мови у школах. «День» неодноразово розповідав, як російська рука проникає в навчальні заклади обхідними шляхами, то пропонуючи адміністраціям шкіл підписатись на періодику, насичену російською ідеологією, то закликаючи до участі в конкурсах, котрі організовуються проросійськими організаціями. Деякі школи донедавна пропонували факультативи з вивчення російської мови, доки частина батьків не вчинила цьому опір. Російська мова має право на існування, просто в нашій системі освіти – вона стає інструментом промивання мізків та поширення ідеології «русского міра», і в цьому небезпека чергового «зеленого світла» для російської мови у школах.

 «Наслідки згаданого законопроєкту прості: зупинення процесу дерусифікації України. Будуть задоволені ті, хто хоче мати неукраїнську Україну, - зазначає шеф-редактор порталу «Освітня політика» Віктор ГРОМОВИЙ. – А які у шкіл можуть бути інструменти опору в умовах збереження начальникоцентрованої («начальник для начальника») радянської вертикалі управління?! Ніяких. На жаль, є багато прикладів тихого саботажу викладання українською мовою навіть у столиці. Ніхто не вивчав феномену удавано українських шкіл. За документами викладання українською, а насправді російською: «потамушо так всем удобно»! Школи з російською мовою викладання із задоволенням продовжать це робити. Скоріш за все, вони і не готові реально українізувати викладання. Так само виграють заклади, які імітують, дивляться крізь пальці на те, шо попри україномовний статус фактично досі все, як було».

ГОЛОС ІЗ FACEBOOK

«НЕ ПІДТРИМУЄМО ЗАКОНОПРОЕКТ №2362 І НЕ ГОЛОСУВАТИМЕМО ЗА НЬОГО»

Вікторія ПОДГОРНА, народна депутатка, політологиня:

«Ми, народні депутати України, стурбовані суспільною реакцією на законопроект № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, щодо навчання державною мовою в закладах освіти».

Партія «Слуга народу», представниками якої ми є, виникла і завоювала довіру виборців як політична сила, базовими цінностями якої є толерантність та повага до думки кожного громадянина. Ми зробимо усе від нас залежне, щоб забезпечити кожному громадянину обирати мову приватного спілкування, включно з російською. Дехто з нас у побуті є російськомовними.

Разом з тим ми повністю усвідомлюємо той факт, що розвиток і поширення державної української мови в системі освіти в нашій державі є запорукою загальнонаціонального порозуміння і єднання українського суспільства тією ж мірою, що і цінності демократії та верховенство права. Без захисту цих базових складових суспільної єдності прогрес в Україні неможливий.

Тому заявляємо, що законопроект № 2362 суперечить нашим переконанням і вносить розкол у суспільство, створює напругу, ускладнює в перспективі вирішення загальнодержавних завдань суспільного розвитку.

З огляду на зазначене, з усією повагою до думки кожного народного депутата і його права вносити законодавчі ініціативи, заявляємо, що не підтримуємо законопроект № 2362 і не голосуватимемо за нього.

Закликаємо усіх колег, хто поділяє наші цінності, залучитися до цієї заяви шляхом поширення її на своїх сторінках в соціальних мережах».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати