Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рожева суперповня

Місяць наблизиться до Землі та змінить колір
08 квітня, 18:27
ФОТО РЕЙТЕР

Повний Місяць, який настав 8 квітня, є особливий тим, що є найбільшим за рік. Впродовж трьох днів люди з різних місць планети можуть за ним спостерігати, а за допомогою його підсвітки мають нагоду також побачити деякі об’єкти, наприклад, планету Венеру та інші зорі.

Загалом повний Місяць — це астрономічна подія, яку фахівці прогнозують, знають набагато років вперед. Це потрібно робити вченим для того, щоб вивчати тіла Сонячної системи, як вони поводяться, а на основі нашої системи — вивчати інші.

«Місяць не світиться, а лише відбиває світло. Однак тоді, коли триває це явище, проміння Сонця проходять через атмосферу Землі та надають Місяцю такий колір. За природним супутником Землі люди спостерігають дуже давно. А коли він так виглядав, то раніше нагадував людям фуксії — свого часу популярні квіти рожевого кольору, тому назвали Місяць рожевим», — розповідає астрофізик, кандидат фізико-математичних наук, голова Львівського астрономічного товариства, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Любов ЯНКІВ-ВІТКОВСЬКА.

За її словами, зацікавлює таке явище і спостерігачів, адже Місяць — найближчий великий об’єкт до Землі, наш природній супутник, тож від нього багато що залежить.

ФОТО РЕЙТЕР

«Згідно із законами фізики чи астрономії будь-яке тіло, яке обертається довкола іншого тіла, — впливають одне на одного. Останні два роки було достатньо таких явищ як повний Місяць, Супермісяць. А коли природний супутник дуже близько до Землі, то людський організм це відчуває. Наприклад, лікарі, які досліджують вплив Місяця на здоров’я людей, мають нагоду провести свої експерименти і подивитися, як у цей момент реагують люди, зокрема вагітні, або ж є особи, які не можуть не спати вночі в цей період. А освітянам це явище допомагає привернути увагу і популяризувати астрономію як науку», — зауважує науковець.

На її думку, тепер людство стоїть на порозі космічного туризму на інші планети, а тому такі явища потрібно вивчати досконало. Бо вони дають можливість науковцям не лише більш детально дізнаватися про вплив зовнішніх факторів на життя на Землі, а й переконатися в тому, що в силі людини. Щоб вона не вірила в різні забобони, прогнозування кінця світу тощо, а могла на основі таких факторів і явищ знати, як себе поводити, і як прогнозувати своє життя.

«А зараз коли ми перебуваємо на карантині та боремося з вірусом, це є доказом того, що люди недосконало вивчили природу нашої планети. Адже відомо, що на інших планетах віруси теж існують. Сьогодні це ще одна нагода подивитися на зоряне небо, отримати позитивні емоції, а також вивчити його. Космос манить нас, він невідомий, але водночас це є та сила Творця, яка нам допомагає і підтримує нас в складні моменти життя», — підсумовує астрофізик Любов Янків-Вітковська.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати