Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Напруга потроху спадає»

На Вінниччині стовідсотково забезпечили житлом людей, чиї будинки були повністю зруйновані вибухами на калинівському арсеналі
16 січня, 12:43
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Вісім помешкань придбали за державні кошти для родин, які залишилися без даху над головою внаслідок надзвичайної ситуації на 48-му калинівському арсеналі. Шість із них — у селі Павлівка, яке найбільше постраждало від вибухів, одну квартиру — в Калинівці та один будинок — у Вінниці. Для решти постраждалих, які відмовилися від закупівлі нового житла, надали будівельні матеріали для проведення капітального ремонту своїх осель.

«Напруга серед постраждалих потроху спадає. Багато чого вдалося зробити і вирішити, але є ряд проблем, які залишаються й по сьогодні, — каже сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький. — За рахунок коштів державного бюджету Павлівська сільська рада придбала шість будинків замість тих, що були визнані непридатними для проживання. Один будинок разом з усіма необхідними документами передано новим власникам. Інші п’ять, придбані в кінці грудня, ще перебувають у комунальній власності громади, але і їх незабаром передамо людям, які постраждали внаслідок вибухів.

Майже на 100% вирішено питання з ремонтом покрівель. Кажу майже, бо деякі ушкодження проявляються з часом. Або їх «виявляє» погода, як це було з грудневим снігом. Плануємо вже за кошти сільської ради закупити ще 100—120 листків шиферу для остаточного вирішення цього питання. Так само майже на 100 відсотків вирішено питання з вікнами. Придбали їх на майже 10 мільйонів гривень. Більше місяця було втрачено на те, щоб подолати бюрократичні бар’єри і довести, що вікна можна встановлювати за спрощеною схемою. А місяць для ліквідації таких наслідків, та ще й напередодні зими, — це великий термін.

Разом із ремонтними роботами у домогосподарствах жителів села тривало відновлення об’єктів соціальної сфери — приміщень школи, будинку культури, сільської ради. Але роботи ще залишається... Тому ми ініціювали перед уповноваженими органами питання про продовження фінансування для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Адже із 1150 будинків, які зазнали ушкоджень після вибухів, залишається ще 36 осель, у яких в силу різних причин не виконані відновлювальні ремонти. Бюджетний рік завершився, але на ці роботи необхідно ще 3,2 мільйона гривень.

Також не до кінця вирішеним залишається питання відшкодування людям витрат за придбані ними будівельні матеріали. Кошти на це виділялися з обласного та районного бюджетів. 2,6 мільйона гривень уже відшкодовано, але ще близько одного мільйона треба відшкодувати. Павлівчани в цілому терпляче поставилися до проблем, які виникли внаслідок вибухів на складах боєприпасів. І я вдячний своїм односельчанам за витримку і толерантність. А ще дякую всім небайдужим людям, які допомагали і продовжують допомагати».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати