Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мотор Січ»: СБУ запобігла спробі змінити «громадянство»

В операції з продажу акцій підприємства можуть бути й невідомі нам механізми і домовленості, — юрист
18 жовтня, 10:46

Служба безпеки України призупинила продаж контрольного пакета акцій запорізького підприємства «Мотор Січ» китайському мільярдеру. Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання головного слідчого управління СБУ про арешт близько 56% акцій «Мотор Січ».

Слідчі встановили, що 2016 року народний депутат В’ячеслав Богуслаєв у змові з громадянином Китаю — власником китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd, продав свої акції на користь довірених осіб цього китайського громадянина й афілійованих із ним компаній. До цієї оборудки В’ячеслав Богуслаєв особисто і через пов’язані компанії володів 48,8% акцій «Мотор Січ». Оборудка дозволила китайському підприємцеві сконцентрувати у своїй власності 56% акцій «Мотор Січ».

Відправною точкою розслідування стало 9 червня цього року, коли до Антимонопольного комітету надійшла заява від компаній Skyrizon Aircraft Holdings Limited на отримання дозволу на концентрацію акцій «Мотор Січ». Ця компанія через одну з гонконгівських фірм належить названій вище Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. У заяві зазначалося, що планується концентрація пакета акцій «Мотор Січ», які належать низці офшорних компаній та одному з громадян Китаю (5,01%). У сукупності цим фірмам і фізособі належить 56% «Мотор Січ». Ці акції й були заарештовані судом.

«Мотор Січ», як відомо, є виконавцем державного оборонного замовлення з ремонту й модернізації авіаційної техніки. Підприємство бере участь у розробці, ремонті, модернізації і відновленні авіаційної техніки ЗСУ. Отож АМКУ вже 12 липня звернувся до СБУ. У своєму листі комітет зазначив, що придбання акцій «Мотор Січ» відбулося без схвалення АМКУ. На думку відомства, це може свідчити про наявність ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції. У своєму листі АМКУ вказав на необхідність вживання заходів. Важливо також, що 6 квітня 2016 року «Мотор Січ» отримало від Skyrizon Aircraft Holdings Limited $100 мільйонів під 0,3% річних на 10 років. Видача цього кредиту, на думку експертів, може бути завуальованим способом продажу компанії.

Як виглядає ця ситуація з юридичної точки зору? На це запитання в коментарі «Дню» відповідав партнер компанії «Ілляшев та партнери» Роман Марченко. «Якщо суд накладає на акції арешт, то хранитель акцій не може в системі реєстру перевести акції з рахунку власника на рахунок покупця, — сказав «Дню» юрист. — Операцію з купівлі-продажу за наявності судового арешту без порушення законодавства завершити неможливо. Але можуть бути якісь невідомі нам механізми і домовленості. Вони, звичайно, існують, і варіантів, як завуалювати таку оборудку і не показати публіці, як вона завершується, дуже багато. Але деталей цієї оборудки я не знаю...»

Що стосується кредиту, отриманого українським підприємством від китайської сторони, і припущення про те, що це може бути завуальованою формою продажу, то Марченко зазначає, що в такому разі має йтися про злочинну змову, але, за його словами, «у нас немає абсолютно ніяких фактів, щоб про це заявляти».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати