Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лікарі вимагають зарплатню

Два медичні центри Києва залишилися без фінансування — попри особливі гарантії від МОЗ
23 червня, 18:45

«Хочемо з комунального перейти на державне фінансування», — так коментували медики журналістам свій прихід до Київської міської державної адміністрації. Учора біля мерії зібралися працівники Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини та Центру мікрохірургії ока. Лікарі скаржаться, що не отримали цього місяця ні авансу, ні заробітну плату. Фінансування лікарень тривало до травня, а наразі коштів немає. Лікарі пов`язують припинення фінансування з початком другого етапу медичної реформи. Та, схоже, медперсонал цих закладів став заручником ситуації, що не робить честі ні МОЗ, ні КМДА, ні НСЗУ.

Саме Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини і Центр мікрохірургії ока став «яблуком розбрату» між міністром охорони здоров’я Максимом Степановим та депутаткою від «Голосу» Олександрою Устіновою. Нардеп заявляла, що міністр вирішує у ручному режимі, кому виділяти кошти із державного бюджету, а кому ні, а для цього показує на затвердження уряду один текст постанови, а підписує зовсім інший.

Річ у тім, що ці дві медичні установи досі не уклали договори із Національною службою здоров’я України через незрозумілу тарифікацію. Відповідно, отримувати кошти за принципом «гроші ходять за пацієнтом» медцентри не можуть. Позиція Устінової — заклади повинні пройти шлях автономізації та укласти договори із Нацслужбою.

Позиція міністра — дати відстрочку для автономізації, при цьому фінансувати їх від НСЗУ як виняток із правила. Нібито саме таку постанову затвердив уряд за подачею Степанова., хоча на розгляд Кабміну виносилася пропозиція залишити фінансування цих установ за державною субвенцією.

 «Київська міська рада не провела автономізацію цих закладів, вона тільки зараз почала це робити, і для того щоб не було звільнення лікарів, закриття таких закладів, було прийнято таке рішення як виключення. До 31 грудня вони повинні пройти всі процеси, для того щоб перейти в комунальне неприбуткове підприємство», — додав під час одного з брифінгів Максим Степанов.

Та як свідчать заяви медиків, їхні установи коштів не отримали взагалі. Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко коментував, що треба розбиратися із проблемами фінансування обох закладів та з’ясовувати, хто винен — Національна служба здоров’я чи керівник закладу. Зараз ситуацію має пояснити передусім Мінздоров’я, чому ж не виконані власні обіцянки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати