Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Катерина Гандзюк: «Я не боюсь — це частина моєї роботи»

Як розвиваються події у справі нападу на відому чиновницю Херсонської міськради
02 серпня, 12:04

Керуюча справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Катерина Гандзюк, на яку скоєно напад вранці 31 липня, залишається у тяжкому стані. Нагадаємо, зловмисник облив жінку речовиною, що спричинила хімічні опіки понад 30% тіла. За висновками судмедекспертизи, це була концентрована сірчана кислота.

Адвокат і друг Катерини Гандзюк Масі Найєм, відвідавши її в лікарні, озвучив думки потерпілої. «Я не боюсь — це частина моєї роботи... Я відчувала, що після нерозкритих злочинів у Одесі, після того, як 32 дні поліція Херсона встановлювала факт, що Сергій Нікітенко — журналіст, я відчувала, що я — наступна». Катерина також повідомила, що не хоче спілкується з херсонськими правоохоронцями.

Підтримати Катерину Гандзюк до Херсона приїхали кілька десятків друзів і близьких з інших міст. 1 серпня біля обласного управління поліції громадські активісти з Києва, Миколаєва, Херсона, правозахисники, ветерани АТО та інші небайдужі громадяни влаштували пікет з вимогою отримати відповіді на питання про розслідування резонансних нападів, які сталися в Херсоні протягом останніх місяців. Це, зокрема, побиття журналіста Сергія Нікітенка та представника місцевого осередку партії «Азов» Микити Тютюнника. Також учасники акції вимагали пояснити, як просувається розслідування нападу на Катерину Гандзюк та чому цим не займається начальник обласної поліції Артур Мєріков.

З’ясувалося, що Мєріков перебуває у відпустці. До активістів вийшов заступник начальника ГУ НП в Херсонській області Микола Цап. Він повідомив, що розслідування нападу на Гандзюк триває, залучено багато поліцейських, вилучено відео з камер спостережень, опитуються свідки. Щодо інших інцидентів визнав, що «мало місце недопрацювання». В поліції також повідомили, що після проведення слідчо-розшукових дій та отримання від медиків інформації про діагноз потерпілої була змінена кваліфікація кримінального провадження з ч.4 ст.296 КК України «Хуліганство» на ч. 2 ст. 121 КК України «Умисне тяжке тілесне ушкодження». Пізніше під час брифінгу заступник начальника поліції Херсонської області Микола Вербицький повідомив, що кваліфікацію злочину змінено на «замах на вбивство». Наразі над розкриттям злочину працює спеціально створена міжвідомча слідчо-оперативна група, з числа працівників Головного управління Національної поліції і області, прокуратури області та СБУ в області. Кримінальне провадження розслідує слідче управління поліції області. Оперативне супроводження здійснюють працівники карного розшуку поліції та служби безпеки України.

Після цього учасники пікету пішли до обласної прокуратури. Вони вимагали зустрічі з головним прокурором області Віталієм Тригубенком. Активістам повідомили, що його немає, почалася сутичка, хтось кинув петарду, почалося задимлення будівлі прокуратури. За кілька хвилин з’явився і Віталій Тригубенко. Він поспілкувався з активістами, намагався їх заспокоїти і переконати, що нападника на Гандзюк буде знайдено.

В мережі активно обговорюють мотиви нападу і можливих замовників. Катерина Гандзюк відома своєю жорсткою позицією і боротьбою проти проросійських сил у Херсоні та інших містах. Вона була однією з тих, завдяки кому 2014 року в Херсон не прийшла «русская весна». Також Гандзюк завжди публічно говорила про корупцію у правоохоронних органах, зокрема мала конфлікт із колишнім начальником управління захисту економіки в Херсонській області Національної поліції Артемом Антощуком, у якого виграла справу в суді. Поліція розглядає кілька версій події, у т.ч. службова діяльність потерпілої, активна громадська позиція та побутові конфлікти.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати