Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iнституція повинна мати свою суб’єктність»

Тарас Кремінь — про першочергові завдання на посаді Уповноваженого із захисту державної мови
10 липня, 11:11

У середу Кабінет Міністрів зробив украй важливе й актуальне призначення. Шляхом рейтингового голосування, як повідомляється на офіційному сайті, на засіданні уряду на посаду Уповноваженого із захисту державної мови було обрано політика, громадського діяча і науковця-філолога Тараса Кременя. Переможця конкурсу обрали з трьох кандидатів (це також були Світлана Бронікова та Святослав Літинський) шляхом відкритого особистого голосування членів Кабміну. Нагадаємо, перша мовна омбудсмен Тетяна Монахова подала у відставку кілька місяців тому, бо була фактично безпорадною — секретаріат відомства, який їй доручили очолювати, так і не почав роботу та не отримав фінансування.

А крім того, саме зараз у Конституційному суді Україні триває розгляд подання (нагадаємо, «День» писав про це у матеріалі «Кому Мова, а кому «політичний товар» у № 125 від 8 липня ) 51 народного депутата щодо відповідності Конституції закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

«День» звернувся до Тараса Дмитровича із запитанням про його першочергові завдання на новій посаді та оцінку вищезгаданого розгляду КС.

— Я дуже втішений з того, що з другого заходу, але в нас з’явився Уповноважений із захисту державної мови. Перша спроба була малоефективною якраз через те, що не було затверджено секретаріат і фактично не було навіть юридичної особи першої Уповноваженої, — пояснює Тарас Кремінь. — Зважаючи на те, що Кабінет Міністрів два тижні тому ухвалив цей документ, а восьмого липня в результаті голосування обрав кандидатуру мовного омбудсмена, я сподіваюсь, що далі робота буде максимально ефективною. Серед перших завдань, які я бачу, — це, звичайно, створення власне самої інституції, яка повинна мати свою суб’єктність. Не тільки для того, щоб мати місце розташування, але для того, щоб розпочати свою активну діяльність, у тому числі в суспільно важливому процесі, який зараз відбувається в Конституційному суді. До мене надходять поки що усні звернення про необхідність залучення моєї кандидатури до виступу, і я готовий всіляко — і як очільник Офісу Уповноваженого, і як громадянин України, як філолог — звичайно, щоб захистити і цей закон, і конституційну норму, і довести безпідставність тих претензій, які висловлені в депутатському зверненні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати