Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екологічний «безвіз»

Петро Порошенко підписав Закон України «Про оцінку впливу на довкілля». На думку експертки, зміни відчуємо через один-три роки
15 червня, 11:53

«Це початок нової екологічної політики в Україні. Дякую Президентові, народним депутатам, всій екологічній спільноті. Гідний приклад справді європейської спільноти», — так відреагував на підписання закону міністр екології та природних ресурсів Остап СЕМЕРАК (ці слова наводить сайт Мінекології).

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за законопроекти про оцінку впливу на довкілля та стратегічну екологічну оцінку 4 жовтня 2016 року, але Президент Петро Порошенко їх ветував. Уже 23 травня цього року парламент прийняв у другому читанні і в цілому законопроект №2009а-д «Про оцінку впливу на довкілля», доопрацьований з урахуванням пропозицій Президента. Законопроект №6106 «Про стратегічну екологічну оцінку» у той же день народні депутати підтримали у першому читанні.

Закон «Про оцінку впливу на довкілля», зокрема, встановлює правові та організаційні засади проведення оцінки впливу на довкілля та забезпечує виконання Україною низки міжнародних зобов’язань. Як зазначають на сайті Адміністрації Президента, у документі прописана відповідальність за порушення законодавства про оцінку впливу на довкілля, також він гарантуватиме права на безпечне навколишнє середовище, допоможе оцінити ризики для інвестицій тощо.

«Це свого роду «безвіз» для нашого безпечного довкілля, — коментує Софія ШУТЯК, провідний юрисконсульт міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина». — Нарешті Президент створив нам передумови гарантування екологічної безпеки. Адже процедура оцінки впливу на довкілля має на меті не покарати того, хто забруднює навколишнє середовище, а створити умови, щоб не було жодних забруднень».

На думку експертки, українці відчують переваги закону, за найкращим сценарієм, за рік, у найгіршому випадку — через три роки. «Все залежить від того, як учасники цього процесу об’єднають зусилля, щоб розробити підзаконні акти і щоб ця система запрацювала, — продовжує Софія Шутяк. — Треба розширювати кількість експертів, які зможуть брати участь у підготовці звітів про оцінку впливу на довкілля. Треба показати бізнесу, що є такий інструмент, пояснити його переваги. Треба навчити чиновників використовувати цей інструмент. Закон передбачає велику відкритість процедур оцінки і створення ряду онлайн-сервісів, що дозволять швидко відстежувати їх дотримання. Тож треба створити ці онлайн-сервіси і навчати людей, які їх вестимуть».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати