Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дві лепти» Йосифа Сліпого

В Україні увійшла в обіг монета із зображенням Патріарха УГКЦ
20 червня, 18:57
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Вчора в Музеї грошей  Національного банку України представили пам’ятну монету номіналом дві гривні «Йосиф Сліпий», присвячену пам’яті одного із найвизначніших мужів Вселенської Церкви ХХ століття Блаженнішого Верховного Архієпископа Йосифа Сліпого (1892—1984). Тираж монети — 35 тисяч, діаметр — 31 мм, виготовлена із нейзильберу. Вона поповнила серію «Видатні особистості України», в якій протягом 20 років вийшло понад 130 монет.

«Цього року відзначається 125-та річниця від дня народження церковного і громадського діяча, педагога, мецената, богослова, патріарха Української греко-католицької церкви у 1975—1984 роках Йосифа Сліпого, мирським ім’ям якого було Йосиф Іванович Коберницький-Дичковський. Він — символ українського незламного духу, його метою була консолідація українців у світі. Аби вшанувати світлу пам’ять Патріарха, Національний банк ввів в обіг цю монету», — сказала заступник начальника відділу нумізматичної продукції та маркетингу Департаменту грошового обігу Національного банку України Вікторія СУЗАНСЬКА.

На аверсі монети зображено римський собор, збудований за сприяння Йосифа Сліпого, та львівський собор, який Йосиф Сліпий очолював і де сьогодні покоїться його прах. На реверсі на дзеркальному тлі зображено портрет Йосифа Сліпого, який ніби затиснутий кутами матових площин: це символізує мученицьку, подвижницьку долю Патріарха. З обох сторін від портрета — слова його заповіту: «Моліться, працюйте і боріться за збереження християнської душі, кожної людини українського роду і за весь український нарід». Секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан ДЗЮРАХ  провів аналогію між номіналом цієї монети та відомим біблійним сюжетом про дві лепти вдови — останні гроші, які вона пожертвувала церкві і які Христос назвав найбільш цінними.

Художниками ескізів монети «Йосиф Сліпий» стали київські митці Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук; скульптурами — Анатолій Дем’яненко та Володимир Атаманчук.

«Колись мене вразила розповідь метра Сергія Якутовича про те, що коли він починає роботу і перед ним лежить чистий аркуш паперу, то відчуває страх і велику відповідальність. Подібне було зі мною, коли працював над ескізами... Площинами, які є на реверсі, мені хотілося передати драматизм часу, в який народився Йосиф Сліпий, — і що попри всі випробування можна пройти його достойно, з правдою в серці і душі. На аверсі — життєствердний мотив: Україна є і буде в майбутньому. Апостоли правди, яким був Йосиф, знали, що правда переможе», — відзначив художник Володимир ТАРАН.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати