Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Актуальне... бортництво

На Рівненщині туристам демонструватимуть давній промисел
25 листопада, 11:46
ФОТО OLEVSK.COM.UA

На Рівненщині туристам готують нову атракцію. Їх знайомитимуть зі старовинним промислом — бортництвом. Це найдавніша форма бджільництва. За Середньовіччя цей промисел був поширений у Європі. Сьогодні ж у Литві та Польщі відтворенням традиції займаються реконструктори. Натомість на Поліссі бортництво збереглося донині. Там є старожили, які переймали це вміння від своїх батьків.

«У деяких місцевостях на Поліссі інструменти і спосіб догляду за бджолами залишилися незмінними приблизно із Середньовіччя. Бортне дерево — це дерево з рукотворним заглибленням-дуплом у стовбурі. Його видовбували за допомогою різних інструментів, змащували травами, аби там селилися бджоли. Зазвичай для цього обирали високе дерево з товстим стовбуром. До речі, бором називали ліс із бортних дерев, — розповідає працівник Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій НАГОРНЮК. — На Поліссі у Рівненській області такі дерева зазвичай мають власників. Крім того, там є літні люди, які перейняли цей промисел від своїх батьків. Вони використовують доволі цікаві інструменти, наприклад лезиво або жень. Це сплетена з багатьох шматків шкіри мотузка завдовжки 30 метрів, до якої прикріплена  дошка, на якій можна сидіти. Цю конструкцію закріплюють на висоті й доглядають за бджолами. Раніше бортництво було поширене в лісовій частині України, на території Білорусі, Литви, Польщі. До речі, зараз у Польщі та Литві бортні дерева вважаються пам’яткою природи й охороняються державою».

Туристи зможуть побачити це унікальне явище завдяки маршруту «Медове коло», який розробляють на Рівненщині. Бортництво стане його «родзинкою». Загалом маршрут пролягатиме, зокрема, через Тунель кохання у Клевані, Парк караїмів у Деражному, заказник «Базальтові стовпи», ландшафтний парк «Надслучанська Швейцарія». Він створюється як для велосипедистів, так і для автомобілістів, до основних точок можна буде дістатися і з перевізниками, пояснив ініціатор проекту Юрій ОЙЦЮСЬ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати