Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Естонії вшанували пам’ять жертв червневої депортації

Керсті Кальюлайд закликала завжди думати про тих, хто канув у безвісність, підтримувати свободу і цінності
14 червня, 19:53
ФОТО З САЙТА POSTIMEES.EE

14 червня в Естонії вшанували пам’ять жертв червневої депортації до Сибіру 1941 року. Поминальні заходи в 76-ту річницю першої масової депортації естонців, здійсненої радянською владою, пройшли по всій Естонії. На столичній площі Вабадузе було встановлено інсталяцію «Море сліз» із тисяч блакитних повітряних кульок, повідомляє портал rus.delfi.ee. На знак скорботи державні прапори приспущено на всіх державних і адміністративних установах і будівлях суспільно-правових організацій. Траурне оформлення прапора передбачає, що прапор піднімається на повну висоту флагштока і потім опускається до його середини.

Прапор також може бути прикрашено траурною стрічкою. В цьому випадку до верхньої частини держака прикріпляється чорна стрічка завширшки від 50 до 100 мм, причому обидва кінці стрічки повинні за довжиною відповідати ширині прапора.

Президент Естонії Кальюлайд закликала завжди думати про тих, хто канув у безвісність, підтримувати свободу і цінності, зміцнювати відносини із союзниками, щоб уникнути повторення історії. У своїй заяві, приуроченій річниці червневої депортації, вона зазначила, що читати список депортованих — дуже боляче.

«За тисячами цих імен — зруйновані іншими життя. Діти, які ніколи більше не бачили своїх батьків. Матері, яким доводилося хоронити новонароджених дітей у невідомих місцях. Сім’ї, які більше ніколи не зустрілися. Безліч людей, чиї роки минули в чужому краю, відвідуючи чужу школу або виконуючи рабську працю в таборах. І ті тисячі, які більше ніколи не бачили свого дому і батьківщини», — пише Кальюлайд. «Депортації і насильство були спрямовані проти нашої країни і народу, проти наших людей, сімей і домівок. Мета полягала в тому, щоб знищити нашу впевненість у собі і жагу до свободи. Депортація залишила відчуття страху, але все-таки не знищила мрію про свободу. Нас не зломили. Ми були сильніші за чужого ворога і злість», — підкреслила вона.

Зараз вважається, що 14 червня 1941 року з Естонії вислали 10 тис. осіб. У результаті депортації загинуло понад 6 тис. осіб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати