Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Війна пам’яток і квадратних метрів

Хто зупинить незаконну забудову історичного Києва?
23 серпня, 11:15
«ЗЛО ВІД СВОЇХ НАЙТЯЖЧЕ УРАЖАЄ», — СТВЕРДЖУВАВ ПИСЬМЕННИК БОРИС ГРІНЧЕНКО. ЩО Б ПОДУМАВ КЛАСИК, ЯКБИ ПОБАЧИВ СЬОГОДНІШНІЙ «БУДІВЕЛЬНИЙ ХАОС» У КИЄВІ? НА ФОТО — ПАМ’ЯТНИК ГРІНЧЕНКУ НАПРОТИ КОЛИШНЬОГО СІННОГО РИНКУ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

На Андріївському узвозі — надзвичайна ситуація у три з половиною метри. Це глибина провалля, котре утворилося біля приватної садиби під номером 16 поруч із ділянкою, де, всупереч законодавству, приватне підприємство «Маркон» зводить готельний комплекс. Зараз активісти разом із фахівцями з’ясовують причини і наслідки ситуації, а також що з цим робити далі.

Поділ може спіткати ще одна катастрофа, зокрема його перлину — Іллінську церкву. За даними громадської діячки, депутатки Київради VII скликання Олени Терещенко (Єскіної), поруч із церквою замість історичного кварталу з будинками XVIII — XIX століть збираються звести готельно-офісний і житловий комплекс з підземним паркінгом заввишки до 38 метрів та площею 33 тисячі квадратних метрів. Історико-містобудівне обґрунтування для проекту вже погодила консультативна рада з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури Київської міської держадміністрації. І подібні історії з неправомірною забудовою і подекуди з плачевними наслідками стали частиною життя кожного району Києва. Якщо не чіпають пам’ятки, то під ударом опиняються стадіони, парки, озера...     

КОЛИ РЕФОРМИ НА ШКОДУ

За даними Міської інформаційно-аналітичної системи забезпечення містобудівної діяльності «Містобудівний кадастр Києва», станом на серпень 2017 року налічуються 62 об’єкти, котрі зараз будують у столиці з порушеннями. Насправді їх значно більше. Як розповідала раніше «Дню» Олена Терещенко (Єскіна), сумнівних об’єктів у Києві близько 200. У громадській організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» зазначали, що існує 50 проектів будівництва лише в буферній зоні Софії Київської та Києво-Печерської лаври.

За словами громадської активістки та депутата Київради Ольги Балицької, незаконним можна офіційно називати будівництво, якщо його таким визнав суд. Таких об’єктів у Києві менше, ніж згаданих 62 будинки. А от тих, що називають сумнівними щодо отримання дозвільних документів, значно більше.

Що б мало робити місто? Як неодноразово пояснювала «Дню» Олена Терещенко (Єскіна), кожен випадок протиправної забудови мерія повинна вивчати індивідуально, а винних чиновників — притягати до відповідальності. Без цього неможливо рухатися далі.

Однак наразі ситуація розвивається в іншому руслі, і змінюють його у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, нібито реформуючи будівельне законодавство, норми та стандарти. А насправді, на думку опитаних експертів, відкриваючи ще більше можливостей для нечесних забудовників. Так, у міністерстві розглядають нові державні будівельні норми (ДБН). Активісти, які відвідували відомчі засідання, шоковані, адже чиновники не можуть обґрунтувати їх необхідність. А запропоновані зміни, за даними Олени Терещенко (Єскіної), передбачають збільшення гранично допустимої щільності населення на 20% і зменшення озеленення на 40% на одного громадянина. Також допускається створення прибудованих дитячих дошкільних закладів і розміщення хостелів на перших поверхах.

УРЯД ПОЧУВ ГРОМАДУ?

Разом із тим у Мінрегіонбуді вирішили взятися за київські протиправні будівництва, зокрема ті, що викликають найбільший суспільний резонанс. Для цього створили міжвідомчу робочу групу, котра вивчатиме ситуацію довкола одинадцяти скандальних об’єктів. Наприклад, знищення під багатоповерхівки Биківнянського лісу, протиправна забудова території колишнього Сінного ринку та небезпечне через загрозу зсуву ґрунту зведення житлового комплексу на вулиці Мечникова, 11 А. Хто очолив цю робочу групу, взагалі хто увійшов до її складу — загадка. Урядовий портал лише інформує, що Державна архітектурно-будівельна інспекція та Держгеокадастр мають з’ясувати хронологію виникнення питання, те, які заходи вжили, та як можна врегулювати конфлікти. Крім того, КМДА повинна підготувати роз’яснення щодо чинності містобудівних умов та обмежень забудови Сінного ринку, виданих Департаментом містобудування та архітектури.

До речі, активісти вважають, що робоча група створена саме під конфлікт довкола Сінного, адже він викликає чи не найбільший резонанс. Громадські активісти вимагають від ДАБІ скасування дозволів на будівництво, але в інспекції зауважують, що не мають на це підстав, оскільки документацію спочатку погодило експертне товариство, котре спеціалізується на погодженні проектів будівництва. До речі, таких експертних товариств із дуже схожими назвами у Києві працює декілька. Громаді та новоствореній робочій групі треба детально вивчати кожен документ, щоб знати, до кого справді висувати претензії. Так, у матеріалі «Дня» «Лабіринт» Сінного ринку» у №139 від 8 серпня 2017 року згадувалося, що проектну документацію для житлового комплексу «Ярославів град» на місці ринку готувало ТОВ «Укрекспертиза в будівництві». Як потім уточнив «День», документи погодило ТОВ «Укрбудекспертиза».

«ІДЕ ЗАТЯГУВАННЯ ПРОЦЕСУ»

Робоча група насправді має великий шмат роботи, та ще на етапі її створення у громади є кілька зауважень. Так, активісти вимагають включити до групи представників КМДА, адже мерія чомусь довідалася про неї з новин, також фахівців Національного антикорупційного бюро та представників громадських організацій. Інакше громада вважатиме роботу групи та її висновки нелегітимними. На думку Ольги Балицької, участь громади дозволить спрямувати роботу в правильне русло та контролювати процеси ізсередини.

«КМДА вже звернулася до Мінрегіонбуду, щоб до групи долучили громадських експертів та депутатів Київради, — продовжує депутатка. — Бо загалом поява цієї групи стала для нас дивиною. Міністерство та підконтрольна йому ДАБІ мають весь спектр повноважень, щоб зупинити будівництво, приміром, на Сінному ринку. Є незаконні містобудівні умови, є розбіжності між ними та проектом забудови. За містобудівними умовами, має бути побудовано 80 тисяч квадратних метрів, а за проектом їх — 114. Така розбіжність є основною підставою для скасування дозволу на будівництво. Створення цієї групи, я так розумію, робиться з метою, щоб щось так зробити, щоб не робити нічого. Ще й не оголошують складу цієї групи, що породжує низку запитань. Усе це наштовхує на думку, що просто йде затягування процесу та замилювання очей. Але в нас занадто освічена громада, щоб на таке вестися. З іншого боку, це свідчить, що Мінрегіонбуд щось робить. Однак замість створення якихось робочих груп кожен має виконувати свою роботу. ДАБІ уміє зупиняти нормальне за всіма мірками будівництво, а також дуже якісно говорити про будівництва, що з якихось причин зупиняти не хочуть. Урешті, Мінрегіонбуд просто може наказати ДАБІ виконувати свої функції. За неналежне їх виконання має бути покарання».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати