Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Старт для поранених

Почався відбір до української команди, яка вирушить на щорічний пробіг ветеранів у США
05 липня, 11:24
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Серед учасників Марафона морської піхоти — не тільки американці, а й військові з інших країн. 2016 року на дистанцію вперше вийшла українська команда. Ветерани війни на Донбасі беруть участь у цьому та подібних заходах, на кшталт «Ігор Нескорених», щоб нагадати світу про події в Україні, а собі — про силу власного духу та можливості, які не слід обмежувати.

«ТАМ УСІ ХОЧУТЬ ПОСПІЛКУВАТИСЯ З УКРАЇНЦЯМИ»

«У марафоні беруть участь близько 30 тисяч військових, більшість із них отримали поранення в різних конфліктах, — розповідає генерал Володимир ГАВРИЛОВ, куратор проекту в Україні. — Мета цього заходу — не просто змагання з бігу, а реабілітація та активна інтеграція в мирне життя. Учасники можуть обрати дистанцію: десять кілометрів для тяжкопоранених чи повний марафон, 42 кілометри. Ті, в кого ампутовані кінцівки, можуть пересуватися на спеціальних велосипедах. Минулого року в українській команді було десять людей, охоплені усі дистанції.


Володимир ГАВРИЛОВ

Один чоловік, якому ампутували обидві ноги, подолав повний марафон на велосипеді. Посеред дистанції велосипед зламався, але наш учасник не розгубився, самостійно його полагодив і продовжив шлях до фінішу».


Павло Мамонтов

Павло Мамонтов, учасник минулорічного марафона та цьогорічного марш-кидка Cateran Yomp у Шотландії, ділиться враженнями: «На таких заходах неймовірна атмосфера. Тут поєднані відпочинок і фізичне навантаження, реабілітація та можливість познайомитися з такими, як ти. Єдине, що нас відрізняє, — мова та країна народження. Проте спільного набагато більше — поранення, емоції, біль. Чудово, що наші військові є учасниками таких міжнародних подій, де їм надають якісну реабілітацію, долучають до світової спільноти ветеранів, а українським організаціям показують, що маємо створювати в цій сфері в нас».


Вадим Свириденко

Погоджується з Павлом і Вадим Свириденко, Уповноважений Президента з питань реабілітації поранених учасників АТО, учасник попередніх двох марафонів та «Ігор Нескорених-2017» у Торонто. «Головне, щоб наші поранені мали бажання не просто пробігти цю дистанцію і впасти на фініші, а ще й спілкуватися з товаришами, переймати досвід. Там усі хочуть поспілкуватися з українцями, подякувати за службу, яку ми несемо. Ми ж розповідаємо про те, що відбувається в Україні, та переймаємо досвід. Хочеться змінити програми протезування, шляхи взаємодії ветеранів і влади, створити доступне середовище, як у американців», — каже Вадим.

ПОШУК ПЕРЕМОЖЦІВ

Відбір членів нової команди марафона відбудеться 20 липня на стадіоні Центрального спортивного клубу Збройних сил України в Києві. Охочих долучитися перш за все розпитають про фізичний стан і поранення, а також попросять надати медичну документацію. Запланований і своєрідний «тест-драйв» — пробігти кілька кілометрів залежно від пріоритетної дистанції на марафоні. Найкращих за фізичними параметрами запросять на співбесіду для обговорення мотивації, щоб відсіяти «туристів» і залишити тільки тих, хто відкритий до спілкування та готовий впроваджувати отриманий досвід в Україні.

Ще перевірятимуть володіння англійською мовою. Володимир Гаврилов пояснює: остання умова опціональна, але з кожним роком її вага зростає. Адже без знання мови міжнародного спілкування не дізнаєшся про досвід закордонних товаришів і не донесеш свою позицію. Буде складно й у побуті. Тож організатори наголошують: високі вимоги — це не «підрізання крил», а ще один стимул до розвитку та відкриття нових можливостей.

Як і минулого разу, квота для української команди — десять осіб. Організатори кажуть, що учасників може бути і більше, якщо знайдуться кошти на оплату їхнього перебування у Вашингтоні. Сам марафон відбудеться 28 жовтня. До цього часу з усіма відібраними військовими працюватимуть тренери, які складуть для них індивідуальні програми підготовки.

Окрім спорту, у Вашингтоні на команди чекає насичена культурна програма: екскурсії в Конгрес, Пентагон, Федеральне бюро розслідувань, музеї міста. Посольство Данії організує спеціальний прийом для усіх бігунів, а завершення марафона учасники відсвяткують традиційним барбекю. Потужну підтримку нашим воїнам забезпечують представники української діаспори, які проводять тематичні заходи та вітають команду на фініші.

Посилання на анкету, яку обов’язково заповнити перед відбором, та більше інформації про подібні заходи є на фейсбук-сторінці Вадима Свириденка (https://www.facebook.com/vadsviridenko/). Дізнатися деталі можна за телефонами +38 (093) 206 74 72, + 38 (068) 850 27 26.

Організатори відбору на американський марафон запевняють: скоро подібні змагання для ветеранів з’являться і в Україні. Вже є домовленість із проектом Run Ukraine про створення в межах чергового київського пробігу 7 жовтня окремої дистанції для учасників АТО/ООС. Будуть запрошені і військовослужбовці з інших країн. Також є ідея щодо створення платформи, де зберуть інформацію про програми реабілітації та міжнародні події для ветеранів, зокрема про умови участі в них.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати