Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Покликані до свободи»

У Києві триває виставка мистецьких творів ув’язнених
23 грудня, 12:01

У галереї Патріаршого Собору Воскресіння Христового триває виставка образотворчого мистецтва в’язнів «Покликані до свободи».

Виставлено понад 160 творів мистецтва, які надсилали на конкурс з установ відбування покарань зі всієї України. Картини малювали у  в’язницях та слідчих ізоляторах. Автори найкращих творів отримають грошову винагороду. Переможців визначає журі.

Виставка триватиме до березня 2021 року і буде відкрита для огляду щонеділі у підвальному приміщенні Патріаршого собору Воскресіння Христового (УГКЦ).

Автори картин — особи, що вчинили кримінальні злочини та отримали або очікують вироку, «довічники», жінки та чоловіки, неповнолітні, а також працівники пенітенціарної служби.

«В’язниці ніколи не були ізольовані від суспільства: різні форми душпастирської і  волонтерської праці під час візитів в установи завжди були основою так званої ресоціалізації. — розповідає о. Костянтин ПАНТЕЛЕЙ, керівник Відділу душпастирства в пенітенціарній системі України Патріаршої курії УГКЦ та організатор виставки. — Процес підготовки експозиції та її початок у Києві, проведення мистецького конкурсу, у якому взяли участь понад 20 членів журі різних професій, персональні книги відгуків на кожний твір виставки є нагодою для триваючого нині діалогу людяної солідарності. Зараз готуємо онлайн галерею для дистанційного оглядання експозиції. Для кожного в’язня приготуємо DVD з відео-зйомкою відкриття експозиції, інтерв’ю з членів журі, численних фотографій та загального огляду виставки.  Усе це — коштом доброчинців і меценатів».

«З маленького зернятка, задуму організувати виставку робіт в’язнів, виросло ціле поле плодів, окрім самих творів ув’язнених, — робота волонтерів, художників, мистецтвознавців,  журналістів, блогерів, фотографів, чиновників та священників, які благословили цей проєкт, — говорить Наталя ШУЛЬЖЕНКО, художниця-експозиціоністка виставки. — Весь цей рух, потужний потік та енергія були освячені Божою турботою про всіх нас. Починаючи від людей, що відбувають у в’язниці свій строк покарання, і до нас, волонтерів, тих, хто не є байдужий до засуджених — Господь всіх з’єднав своєю любов’ю.  І відкриття виставки відбулося, і мистецькі твори ув’язнених тепер будуть побачені багатьма глядачами. Там за ґратами, всі без винятку прагнуть свободи і сподіваються на наше розуміння... А виставка їх робіт — можливість бути почутими та реалізувати свої прагнення через творчість».

«Окрім картин ув’язнені надсилали вироби ручної роботи з дерева, кераміки та інших матеріалів,            — говорить Василь ВОЗНЯК, PR-менеджер Благодійного фонду «Карітас-Київ». — Така виставка нагадує нам, що у різних в’язницях України перебувають люди, які мають талант, а реалізуючи його, показують свою глибоку творчу душу».

На виставці домінують твори релігійної тематики. Серед них — 9 експонатів з інших країн з другого Віденського Міжнародного конкурсу «Знаки життя» 2009 року, назавжди переданих в Україну на знак солідарного служіння. Це символізує пам’ять про 11 млн людей, які знаходяться за в’язничними мурами. 

На реалізацію виставки та на винагороду переможцям конкурсу його ініціатор священник Констянтин Пантелей зібрав у мережі Facebook понад 63 000 грн. Проєкт священника Костянтина Пантелея «Розвиток волонтерської ініціативи для популяризації ідеї реінтеграції в’язнів через їх участь в експозиції образотворчого і прикладного мистецтва» переміг у конкурсі мікрогрантів від Благодійного фонду «Карітас-Київ», що дало початок для реалізації виставки творчих робіт ув’язнених.

Виставка створена зусиллями духовенства і волонтерів у співпраці з Українською греко-католицькою церквою спільно з Благодійним фондом «Карітас-Київ» у співпраці з Державною кримінально-виконавчою службою.

Відвідати виставку можна за адресою: місто Київ, вул. Микільсько-Слобідська, 5. Розклад може зазнавати змін у зв’язку з факторами карантину. Перед візитом організатори рекомендують зателефонувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати