Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не мішені

Фотовиставка до Всесвітнього дня гуманітарної допомоги об’єднала історії тих, чиї життя змінили бойові дії
23 серпня, 11:08
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Експозицію розмістили на оглядовому майданчику біля Маріїнського палацу. На фото — зруйновані будівлі та цивільні, які були змушені покинути свої домівки і тікати від обстрілів чи, навпаки, лишитися у сірій зоні та потерпати від нестачі найнеобхіднішого. Поруч із цими людьми знаходяться працівники агентств і фондів ООН і неурядових організацій, які надають гуманітарну допомогу.

«Ми відзначаємо роботу працівників, які часто ризикують власним життям, щоб захистити людей, які опинилися в зоні конфлікту. Також ми хочемо цим нагадати, що саме цивільне населення є найбільшою жертвою конфліктів», — зазначає Каспар ПІК, в. о. координатора ООН з гуманітарних питань і внутрішньо переміщених осіб. — Люди не можуть отримати право на захист та гідне життя, тому що більшість об’єктів інфраструктури не працює чи була пошкоджена».

Кожне зображення супроводжують короткі замітки, де пояснюється, що відбувається, та подаються деякі статистичні дані. За даними Європейської комісії, гуманітарної допомоги в Україні потребує близько п’яти мільйонів осіб. Основні послуги, які надають міжнародні організації у цій сфері, — підвіз і роздача продовольства, заходи безпеки та захисту. Деякі організації зосереджуються на відбудові домівок, наданні медичної допомоги, підтримці освіти. Особливу увагу гуманітарні працівники приділяють найуразливішим групам — людям з інвалідністю, дітям, літнім людям.

«Я на власні очі бачив, як міжнародні організації привозили на схід України гуманітарний вантаж і роздавали допомогу цивільному населенню, як швидко і дієво працюють організації, що займаються відновленням зруйнованого житлового сектору. Вони працюють набагато ефективніше, ніж державні установи. Ми надзвичайно вдячні за той величезний внесок, який роблять наші міжнародні партнери, надаючи допомогу українським громадянам», — наголосив Георгій ТУКА, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Ще одне важливе завдання  — надати психосоціальну підтримку населенню прифронтових територій, допомогти цим людям впоратися з травмами, подолати насильство та його наслідки, відновити відчуття власної гідності й важливості. Цю мету ілюструє слоган цьогорічного дня, присвяченого захисту цивільного населення, — «Не мішень», або #NotATarget.

«Це дуже важливо — отримати допомогу, коли ти перебуваєш у важкій ситуації. Ти відчуваєш, що тебе не покинули, що є надія почати життя спочатку, — наголошує Анна ЛИФЕРОВА, голова благодійного фонду «Діти Донбасу». — Усі нужденні мають бути почутими, їм треба простягнути руку допомоги».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати