Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не хата, а писанка»

Вінничанин прикрасив домівку мозаїкою з камінців, шматочків плитки та... кришок від пластикових пляшок
25 листопада, 12:17

Оригінальною мозаїкою з кришок від пляшок прикрасив свою стареньку хату Микола Демков із Літина, що поблизу Вінниці. На одній стіні зображено мак і братки, а на другій — тюльпани, кульбабки та волошки. Для декору використав камінчики з річки, кольоровий щебінь із місцевого кар’єра, шматочки скла та оздоблювальної плитки. Каже, що художнього хисту не має, все своє життя пропрацював зв’язківцем, але будівництвом захоплювався змолоду. У кожного сусіда на обійсті є подарунок від Миколи Івановича. Одному — камін поставив, другому — барбекю на подвір’ї облаштував, третьому — встановив паркан. Словом, не одну вулицю збудував.

«Своєї хати я не ставив — це жінчина, від батьків дісталася. Їй уже понад 35 років, але збудована на совість, тепла і затишна. У дворі все зроблено моїми руками. Тут у мене і вітряк, і криниця, і лелеки, яких не встиг забрати в теплий край, — жартівливо каже Микола Іванович. — Я довго думав, як можна прикрасити мою невеличку хату, щоб вона стала кращою, відрізнялася від інших. І якось зовсім випадково побачив в інтернеті, як один майстер створює з кришок від пляшок килимок із зображенням собачки для своєї доні. Я вподобав цю ідею, тож вирішив поекспериментувати і зробити малюнок із кришок на стінах сараю (вона була першою). А щоб було і красиво, і корисно, вирішив спочатку утеплити стіни, а вже потім прикрасити їх мозаїкою. Купив пінопласт, виклав на стіну, а зверху на клей для плитки поклав орнамент із кришок. Вийшло досить оригінально. Тому вирішив експериментувати й далі. Минулого літа в такий спосіб оздобив фасад хати. Першим малюнком були братки. На кожну квітку пішло в середньому по півтори тисячі кришок. А загалом на моїй хаті — майже 20 тисяч різнокольорових кришок».

Свою техніку Микола Іванович не робить великою таємницею. Каже, що все просто: треба взяти схему вишивки і перенести зображення на стіну: один хрестик — одна кришечка. «Спочатку потрібно відібрати вишивку. Потім взяти в руки олівець та лінійку, розкреслити всю площу стіни на клітини, перенести схему, розвести клей і поступово викладати кришку за кришкою. Не завжди вдається передати кольори, бо яскраві кришки важко знайти, тому окремі з них я розфарбовую, створюючи той чи інший відтінок, — продовжує Микола Демков. — Ідеї народжуються поступово. Часу йде багато, але куди мені поспішати — фантазуй і насолоджуйся».

Так під вікнами у Миколи Івановича «виросли» маки, кульбабки, нарциси, волошки та інші дивовижні квіти. Свої композиції майстер доповнив подільським ромбічним орнаментом, який виклав із будівельних відходів — декоративної плитки, кольорового каміння та скла. «Не хата, а писанка», — милуються сусіди. Та попереду в пенсіонера ще багато планів. Навесні він хоче «вишити» півонії з кришок на бічній стіні хати. Для цього вже зібрав шість тисяч різнокольорових елементів. На подвір’ї планує висадити декоративні сосни та лісові квіти. А найбільше мріє Микола Демков про невелику капличку, яку хоче збудувати під березою на згадку про померлу дружину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати